Yüzlerce göçmeni taşıyan 2 tekne battı

Yüzlerce göçmeni taşıyan 2 tekne battı
Yine Akdeniz, yine göçmen faciası: Libya açıklarında yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. Göçmenlerin büyük bölümünün öldüğü belirtiliyor

Kurtarma çalışmaları sürüyor
Akdeniz’de ölümlerin önüne geçilemiyor. Libya’nın Zuvara kenti açıklarında, yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. Yüzlerce kişinin öldüğü düşünülüyor. Perşembe sabahı yardım sinyali gönderen ilk teknede yaklaşık 50 kişi bulunuyordu. Batan ikinci teknede ise 400’ü aşkın yolcunun olduğu belirtildi. Libya Sahil Güvenlik görevlileri ikinci tekne için kurtarma çalışmalarını sürdürüyor ancak teknedeki göçmenlerin büyük bölümünün öldüğünden endişe ediliyor. 

100 ceset Tripoli’ye götürüldü
Yetkililer, söz konusu iki tekneden 100’e yakın göçmenin kurtarıldığını bildirdi. BBC’ye açıklamada bulunan bir bölge sakini, en az 100 cansız bedenin de Tripoli’nin batısındaki bir hastaneye götürüldüğünü söyledi. Bu kişi, kurbanların Suriye, Bangladeş ve Güney Sahara’daki ülkelerden olduklarını belirtti ancak bu veriler bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Ölen kişilerin sığınaklarda mahsur kaldığı ve boğularak can verdiği belirtildi.

Nefes almak için para verdiler
İçinde bulunduğumuz çağ birçok uzman tarafından “mülteci yüzyılı” olarak değerlendirilirken, dünyanın gözü önünde cereyan eden bu facialara seyirci kalınması ve insan tacirlerine önlem alınmaması ise sorunun bir başka boyutu. Son faciadaki tüyler ürperten detayı ise BM açıkladı: “Hayatta kalan göçmenlerle konuştuğumuzda bize tıka basa dolu teknelerde insan kaçakçılarının geminin ambarında kalanlardan dışarı çıkıp nefes alabilmeleri için para istediği söylendi.”