'Uyanış' filminin yönetmeni hakkında karar

'Uyanış' filminin yönetmeni hakkında karar
"Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 36’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Ali Avcı katıldı.

Suçlamaları kabul etmeyen beraatını ve tahliyesini talep eden Ali Avcı son savunmasında şunları söyledi: “Uyanış filmi, sonuç itibari ile tutuklanmama gerekçe bu filmdi. Dünyada ilk defa bir yönetmen, bir yapımcı çektiği filmden dolayı tutuklanıyor. Sinema bir kurgudur. Film çekmek hayalle başlar, hayalle yazılır, hayalle çekilir."

6 YIL 3 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti Ali Avcı’yı, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Avcı’nın tahliye talebini de reddeden mahkeme heyeti,  aynı örgüte üye olmak suçundan yargılanan ve kamu oyunca da tanına sanıkların yurt dışına kaçtıklarının bilinmesine nazaran kaçma ihtimali bulunan Avcı hakkında adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle hükmen tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, “Küçük bölge imamı” olduğu ifade edilen Avcı’nın örgüt üyelerine görev veren, emir ve idare yetkisine sahip, konumuna göre örgüt faaliyetlerini düzenleme ve görevlendirme yetkisine haiz yönetici vasfında görev üstlenerek faaliyet yürüttüğü iddia edilmişti. Terör örgütünün temel politikasına göre basın yayın üzerinden toplumsal algı idaresi alanında sorumluluk üstlenen ve faaliyetlerde bulunan yöneticilerden olduğu, yakalanma tarihine kadar faaliyetlerine aktif olarak devam ettiği belirtilmişti. Avcı’nın, “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi istenmişti.