Uydurma anketlerle algı operasyonu

Uydurma anketlerle algı operasyonu
“Yandaş medyanın Erdoğan’ın Köşk seçiminde alacağı oy oranını yüzde 50 göstermesi kafa karıştırmaktır”

Uydurma anketlerle algı operasyonu

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, anketler üzerinden psikolojik harp uygulandığını, yayınlanan anketlerin seçim sonucunun değil, AKP’nin telaşının göstergesi olduğunu söyledi. “Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ardı ardına anketler yapıldığını, iktidar yanlısı medyada yer alan bu anketlere göre Başbakan Erdoğan’ın ilk turda seçimi rahatlıkla kazandığını” söyleyen Halaçoğlu, şöyle dedi: “Yerel seçimlerde yüzde 43 oy almış bir partinin adayının nasıl böyle bir oy oranıyla seçimi kazanacağına yönelik anketler kafaları karıştırıyor. Seçimler öncesinde AKP’nin yan kuruluşu gibi çalışan bazı anket firmalarının yaptığı anketler yandaş medyada boy göstererek, psikolojik operasyonun parçası haline geldi.” 

Oyu yüzde 36
Anketlerin ortaya koyduğu sonucun aksi bir yöne işaret ettiğini kaydeden Halaçoğlu, şöyle devam etti: “Tek başına yüzde 50’yi geçemiyor. Bunu Türkiye’de siyasal hayatı takip eden herkes biliyor. Yerel seçimlerde yüzde 43 alabilen bir partinin genel başkanı tek başına nasıl hem ilk turda yüzde 50 oranını geçecek hem de yüzde 80’e varan oy alması beklenecek. Bu tipik bir psikolojik algı operasyonu. Muhtemelen yüzde 36 oy aldığı ifade ediliyor. Bunu net olarak bilemeyiz ama nasıl olsa seçilecek biz de Erdoğan’a verelim mantığını kamuoyuna empoze etmek istiyorlar. Sonuçta yüzde 17 gibi büyük oranda kararsız var. Yüzde 36 ile yüzde 17’yi toplarsanız yüzde 53 eder. Hedeflenen bu. Zaten yüzde 50’yi geçmek için bu kadar bölücülüğe taviz veriyor.” 

İktidara bağlı anket
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da, AKP’nin ve başbakan yardımcılarının kontrolü altında olan bazı anket şirketlerinin yaptığı anketlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çıray, seçime 1 hafta kala yasal olarak anket yapılamadığını ve adayların gerçek oy oranının bu zaman dilimi içinde şekilleneceğini kaydetti,  şunları söyledi: 

Puan farkı 2
“Dünyanın hiçbir yerinde iktidar kontrolü altında olan şirketlere anket yaptırmaz. Yaptırıyorsa da bu psikolojik operasyonun parçasıdır. Bu arada biz de gerçekten bağımsız anketler yaptırıyoruz. Bizim anketimize göre başabaş bir durum var. Şu anda İhsanoğlu ile Erdoğan arasında 2 puan var. Bazı anketlerdeki bir başka operasyonda ise katılım oranı yüzde 80 olacak diyor. Katılım oranını AKP düşürmeye çalışıyor. Esas ince ayar orada. Seçmen inandığı zaman sandığın üzerine bile oturur. İhsanoğlu çıkalı yaklaşık 2 hafta oluyor. Türk kamuoyu kendisini yeni tanıdı. Bu aşamada yapılacak anket sağlıklı olmaz. Çatı aday İnsanoğlu ipi göğüsleyecek.” Fatih Erboz