Uygur Türklerinden sosyal medyada kampanya

Uygur Türklerinden sosyal medyada kampanya
Uygur Türkleri sosyal medyada başlattığı kampanya ile Çin hükümetinin toplama kamplarında zorla tuttuğu akrabalarının videolarının yayınlanmasını istedi.

Çin devlet medyasının Uygur Türkü halk ozanı Abdurrehim Heyit’a ait olduğunu iddia ettiği görüntüleri yayınlamasının ardından, Uygur Türkleri, Çin hükümetinin toplama kamplarında zorla tuttuğu akrabalarının görüntülerinin de yayınlanması için kampanya başlattı.

Sosyal medyada “MeTooUyghur” (Ben de Uygur) başlığıyla kampanya başlatıldı.

Finlandiya’da yaşayan Uygur Türkü aktivist Halmurat Harri, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Çin, eğer yaşıyorlarsa bize videolarını göster” diye yazdı. Harri, diğer tutukluların sağlık durumlarının da kanıtlanması için hükümete video yayınlaması çağrısında bulundu.

Çin hükümeti, Doğu Türkistan’da 1 milyon civarındaki Uygur Türkünü toplama kamplarında alıkoyduğu gerekçesiyle uluslararası toplumda yoğun eleştiri alıyor. Yurtdışına kaçan bazı eski tutuklular, kampta oldukları sırada dinlerinden vazgeçmeleri ve iktidardaki Komünist Partisi’ne sadakat yemini etmeye zorlandıklarını anlatıyor.

Bu tür kampların varlığını uzun süre reddeden Pekin yönetimi ise şimdi bu kampların mesleki eğitim için kurulduğunu, burada Uygur Türkleri ve Kazak Türklerinin ücretsiz meslek eğitimi aldığını öne sürüyor.

Uygur Türklerinin başlattığı “MeToo” kampanyası Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying’e soruldu. Hua soruyu “Çin’de 1 milyarı aşkın kişi bulunuyor. Herkesin videosunu yayınlamamız gerekiyor mu?” şeklinde yanıtladı.

Sosyal medyada “MeTooUyghur” etiketi ile paylaşılan bazı gönderiler şöyle:

uygur.pnguygur2.pnguygur4.pnguyg5.pnguygur3.png