Uzay yavruları dünyaya geldi. Kozmolojide son gelişme

Uzay yavruları dünyaya geldi. Kozmolojide son gelişme
Japonya bilim insanları, 2013’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderil ve 2019 yılında Dünya’ya getirilen fare spermlerinden ‘uzay yavruları’ üretti.

Uzayda 5 yıl saklanan fare spermlerinden ‘uzay yavruları’ üretildi

Japonya’da Yamanashi Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, kozmik ışınların ve uzay radyasyonunun biyolojik etkisini incelemek amacıyla uzun süre ISS’te saklanan dondurularak kurutulmuş spermlerin üreme potansiyelini araştırdı.

Bilim insanları, bu araştırma kapsamında yapılan deneyde, uzayda yaklaşık 5 yıl saklanan spermlerden fare yavruları üretmeyi başardı.

Sperm DNA''sının ya da doğurganlığının uzay radyasyonundan etkilenmeden genetik açıdan normal fare yavruları elde ettiklerini açıklayan bilim insanları spermin uzayda 200 yıldan fazla saklanabileceğini ifade etti.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA GELİŞTİRİLEN METOTLA UZAYA TAŞINDI

Söz konusu araştırmanın amaçları arasında uzun uzay yolculukları sonrasında uzayda veya başka gezegenlerde üremenin mümkün olup olmadığını değerlendirme olduğunu belirten bilim insanları, canlı hayvan ya da hücrelerin bu deney için uygun olmadığını kaydetti.

Uzaya gönderilen Spermler, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Savunma Bakanlığı tarafından kan plazması ve penisilini zarar vermeden uzak mesafelere taşımak amacıyla geliştirilen, dondurularak kurutulma yoluyla 2013 yılında uzaya götürüldüğü ve 2019’da Dünya’ya geri getirildi.

Yapılan deneylerin arından paylaşılan makalede “Uzay yavruları, yer kontrol yavrularına kıyasla herhangi bir farklılık göstermedi ve sonraki nesillerinde de herhangi bir anormallik yoktu” denildi.

İlgili Haberler