Uzay turizmini başlamadan bitirecek gelişme: Seyahatin güvenilirliği tartışılmaya başlandı bile

Uzay turizmini başlamadan bitirecek gelişme: Seyahatin güvenilirliği tartışılmaya başlandı bile
Kanada Calgary Üniversitesi'nde yapılan araştırmada ortalama yaşı 47 olan 17 astronot üzerinde detaylı 3D kemik tarayıcısı kullanılarak kemik sağlığı taraması yapıldı. Sonuç araştırmacıları çok korkuttu. Çünkü verilerde uzayda altı aydan fazla zaman geçiren insanların kemik kaybının çok şiddetli olduğu tespit edildi.

Scientific Reports isimli akademik bir dergide yayınlanan çalışma uzaya seyahatte endişe veren bir durumu tespit etti. Çalışmada uzayda aylarca vakit geçirmek insanlarda kemik yoğunluğunun kaybolmasına neden oluyor.

Kanada Calgary Üniversitesi''nde görevli Leigh Gabel ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada ortalama yaşı 47 olan ve dört ila yedi ay arasında herhangi bir yerde uzaya seyahat eden, çoğu erkek 17 astronot örneklem olarak kullanıldı. Uzay uçuşlarından önce ve sonra çeşitli 17 astronotun vücudu 3D kemik tarayıcı kullanılarak yüksek çözünürlüklü olarak kaydedildi ve sonuçlar karşılaştırıldı.

Çalışma sonunda uzayda altı aydan fazla zaman geçiren insanlarda kemik kaybının çok şiddetli olduğu tespit edildi. Altı aydan daha az süre geçiren astronatlarda ise en az altı ay boyunca toprakta kaldıktan sonra kemik güçlerinin ve yoğunluğunun ancak yarısını geri kazanabildiği belirlendi.

Uzayda bir aydan fazla zaman geçirmenin kemik kaybıyla sonuçlandığı uzun zamandır bilinmesine rağmen, bu çalışma hem astronotların uzay görevlerinde kadar kemik kaybı yaşadığını ölçüyor hem de Dünya''ya döndükten sonra kemiklerinin ne kadarının güçlendiğini ortaya koyuyor. Ayrıca çalışma sivillerin uzaya seyahat etmesinin ne kadar güvenli olup olmadığını sorgulatıyor.

İlgili Haberler