Büyük çöküş kâbus gibi geliyor

Büyük çöküş kâbus gibi geliyor
Büyük çöküş kâbus gibi geliyor

ABD’de FED’in tahvil alımını azaltacağını açıklaması ve Çin’de büyümeye yönelik endişeler, piyasalarda öncü de

ABD’de FED’in tahvil alımını azaltacağını açıklaması ve Çin’de büyümeye yönelik endişeler, piyasalarda öncü depremleri getirince, uzmanlar son 80 yılın en büyük çöküşü için alarm verdi

 

Dünyaca ünlü finans uzmanı Jim Rogers, uyardı.. Rogers, tüm dünyada parasal genişlemeye devam edilmesinin daha sonrada ülke ekonomileri için onarılması çok zor sonuçları ortaya çıkaracağını belirterek, “Parasal genişlemeye devam etmek yakında bir çöküşü gerçekleşmesine neden olacak. Kimse ve hiçbir ülke bu parasal genişleme trendinden muaf değil. Böylesi bir çöküş herkesi etkisi altına alacak. Olası bir çöküşün sonuçları hepimiz için çok kötü olacak. Paranın giderek daha fazla basılması artık insanların kağıt parayı değersiz bularak uzaklaşmasına, bir değer olarak görmemesine yol açacak. Eğer genişlemeci politikalara devam edilirse bu yılın sonlarında doğru piyasalarda ciddi bir çöküş yaşanabilir” diye konuştu.

 

ABD ve Çin korkusu

 

İngiltere’nin Dr. Doom lakaplı Societe Generale Stratejisti Albert Edwards, Mayıs ayı başında yayımladığı raporunda, FED’in tahvil alım programında azaltıma gitmeyi göz önünde bulundurduğu bu dönemde hiç kimsenin son dönemde iyice şişen hisse senedi fiyatlarının düşüşe geçebileceğini düşünmediğini belirterek, “Son 80 yılın en büyük çöküşü olabilir” dedi.Borç krizini önceden bilen adam olarak tanınan analist Robert Prechter, son 80 yılda görülmemiş bir biçimde ayı piyasasına girileceğini dile getirdi.
Trends Araştırma Enstitüsü’nden Gerald Celente ise piyasaların 2014’e kadar yalnızca parasal genişleme programlarının desteğiyle yükselebileceğini savundu.
FED’in tahvil alımını azaltacağı spekülasyonu Çin’de büyümeye yönelik endişelerin izlediği haftada hisse senedi piyasaları sert satışlara sahne oldu. Asya borsaları Japonya öncülüğünde düşerken, Avrupa borsalarında yüzde 2’yi aşan satışlar görüldü.Ayı piyasasına girildiğine dikkat çeken uzmanlar, piyasanın büyük bir çöküşe doğru gittiğini savunuyor.

 

İflaslara izin verilmeli

 

Parasal genişlemenin küresel finans piyasalarında yakın zamanda bir çöküşe neden olabileceğini belirten ünlü finans uzmanı Jim Rogers, böyle bir çöküşün olası etkilerini için, “Çöküş sonrası ABD Merkez Bankası FED sağ olsun, onların sayesinde denilecek. Bu çöküşe karşı kimse muaf ya da ayrıcalıklı kalamayacak. Belki Kuzey Kore kalabilir” dedi. Rogers, artık iflas etmesi gereken kurum, şirket ve ülkelerin iflas etmelerini izin verilmesi gerektiğini belirterek, “Tarihte ilk kez bu kadar fazla likidite ile karşı karşıyayız. Dünyanın en büyük ekonomisi eğer para basmaya devam ediyorsa, bundan kimse için kaçış yok. Bence FED’in artık para basmayı bırakması, tahvil alımını durdurması ve iflas edeceklerin iflas etmesine müsaade etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. Yatırımlarının büyük bölümünü altına yaptığı bilinen Rogers, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının seyrine ilişkin olarak, “Er ya da geç altın fiyatları 1900 dolar seviyelerini yeniden görecektir” dedi.

 

Liderler, krizde uçuruma yürüyor

 

Avrupalı liderlerin krizde “uyurgezer” halde uçuruma yürüdüğünü savunan Economist, “Durgunluk veya euro’da dağılma olabilir” dedi. Avrupa’daki krizin büyüme belirtileri gösterdiğini belirten İngiliz The Economist dergisi, harekete geçmeyen Avrupalı liderleri ’Uyurgezerler’başlığıyla kapağına taşıdı.Bir film afişine benzettiği kapakta, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi başta olmak üzere Avrupa ekonomisine yön veren isimleri uçuruma doğru yürürken gösteren The Economist, “Durmaksızın hareketsizlik”, “Grinin Elli Tonu - Ama seks yok”, “Horultu resitali” gibi alaycı ’film’yorumlarına da kapakta yer verdi. Avrupalı liderlerin ’uyuşukluktan’kurtulması gerektiğini yazan dergi, “Harekete geçmezlerse Euro Bölgesi durgunluk ya da dağılma, veya her ikisini de yaşayacak” diye yazdı. Dergi bu hareketsizliği irade eksikliği ve Almanya’nın eylüldeki seçimlerine bağladı.