Uzman isim açıkladı: İşte sonbahara girerken korona virüse karşı almanız gereken mutlak önlem

Uzman isim açıkladı: İşte sonbahara girerken korona virüse karşı almanız gereken mutlak önlem
Üsküdar Üniversitesi’nden profesör Güner Sönmez, sonbahara girerken herkesin grip aşısı olması gerektiğini belirtti. Sönmez, grip aşısı olmanın, korona virüse bir etkisi olmayacağını ancak hastalıkların belirtisinin ayrılması noktasında önemli fayda sağlayacağını aktardı.

Barış Yahya ÇİNÇİN / YENİÇAĞ / ÖZEL HABER

Korona virüsten son dakika haberleri gelmeye devam ederken, tüm dünya korona virüs aşısından gelecek iyi haberlere kitlendi. Sonbahara girilmesi ile birlikte, grip aşısının koruyucu olup olmayacağı da tartışılıyor.

Uzmanların bir kısmı, grip aşısının kesinlikle yaptırılması gerektiğini belirtirken, bir kısmı da grip aşısı yaptırmanın zorunlu olmadığını vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi’nden profesör Güner Sönmez, grip aşısı hakkında, Grip aşısı olmak özellikle 65 yaşın üstünde Covid 19’dan ölüm riskini de azaltıyor. Aşıların bağışıklık sistemini eğitme ve diğer patojenlere karşı da güçlendirme gibi bir etkileri var” dedi.

“HERKES GRİP AŞISI OLMALI”

Herkese grip aşısı olması yönünde öneride bulunduklarını belirten Sönmez, “Söz konusu olan üç aşı var. İlki grip aşısı, ikincisi zatürre aşısı, diğeri de verem aşısı. Verem aşısında son yapılan yayınlarda, korona virüsü atlatmaya yardımcı olduğu şeklinde bulgular var. Ancak net değil. O yüzden, yeniden verem aşısı yapılması önerilmiyor. Grip aşısı için özellikle sonbaharın yaklaşması ile soğuk algınlığının artacağını biliyoruz. Soğuk algınlığı belirtileri, korona virüse benzediği için hastalığın tanısında birtakım zorluklar getirebilir. O yüzden bu sezonda herkesin grip aşısı olmasını öneriyoruz” dedi.

Sönmez, 65 yaş üstü hastaların zatürre aşısı olmasının da faydalı olacağı kaydetti.

“VEREM AŞISINDA OLUMLU BULGULAR VAR”

Konu hakkında Yeniçağ gazetesine özel açıklamalarda da bulunan Prof. Sönmez, Önceden özellikle BCG yani verem aşısının bağışıklık sistemini eğitme gibi bir görevi olduğu ve ulusal aşı takviminde verem aşısı olan ülkelerde ölümün daha az olduğu söyleniyordu, hatta bununla ilgili yeni çıkan bir makalede; son 5 yıl içinde BCG aşısı olanların korona virüsü daha hafif atlattığı bildirilmişti. Şimdi grip için de benzer öngörü var. Aşılar sayesinde; aynen ağırlık egzersizi yapan bir kas gibi, bağışıklık sistemi de egzersiz yapıp güçleniyor” diye konuştu.

İTALYA’DA ÇARPICI ARAŞTIRMA

Grip aşısı ile ilgili İtalya’da yapılan araştırmayı aktaran Sönmez, İtalya’da yapılan bir araştırmada, grip aşısı yaptıran 65 yaş üstü hastaların korona virüsten daha az öldüğü ortaya konuldu” dedi.