D vitamini eksikliği kanser riskini artıyor mu

D vitamini eksikliği kanser riskini artıyor mu
Onkolojik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, yazısında, ‘D vitamini eksikliği kanser riskini artıyor mu?’ Sorusunu yanıtladı.

Onkolojik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, ‘D vitamini eksikliği kanser riskini artıyor mu?’ Başlıklı yazısını Habertürk’te kaleme aldı.

“AKTİF D VİTAMİNİNİN ANTİ KANSER ÖZELLİĞİ TAŞIDIĞI KANITLANMIŞTIR”

Mehmet Emin Güneş yazısından ilgili kısım şu şekilde:

“Son yıllarda yapılan hayvan ve laboratuvar çalışmalarında D vitamininin kanserden korunmada, kanserin ilerlemesinde ve yayılmasında güçlü rolü olduğuna dair biyolojik kanıtları ortaya koymuştur. Aktif D vitamininin anti kanser özelliği taşıdığı kanıtlanmıştır. D vitamini bu özelliğini kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını durdurarak, metastaz denilen kanserin kaynaklandığı dokudan daha uzaktaki doku ve organlara yayılımını önleyerek yaptığı gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar D vitamini ile kanser riski ve hayatta kalma açısında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.”

“KORUYUCU VE KANSERİN İLERLEYİCİ ETKİSİNİ AZALTICI OLDUĞU GÖSTERİLMİŞTİR”

“D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücre büyümesini düzenler. Kolorektal denilen kalınbağırsak kanseri üzerindeki olumlu etkilerine dair çalışmalar daha fazla olsa da, akciğer, prostat ve meme kanserine karşı da koruyucu ve kanserin ilerleyici etkisini azaltıcı olduğu gösterilmiştir.”

İlgili Haberler