Uzmanından geç saatte yemek yiyenlere hayat kurtaran uyarı

Uzmanından geç saatte yemek yiyenlere hayat kurtaran uyarı
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay, yaz aylarında gece geç saatlerde yemek yemeyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

AA’nın haberine göre; Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay, yaz aylarında gece geç saatlerde yemek yemenin ve alkolle birlikte ağır yemekler tüketmenin kalp krizi riskini artırdığını ifade etmesi dikkat çekti.

Yazın kalp rahatsızlıklarına bağlı ölümlerin arttığını ifade eden Doç. Dr. Altay, sıcak hava, sıvı kaybı ve beslenme bozukluklarının kalp hastalarında riski yükselttiğini dile getiren Altay, yazın tüm faktörlerin kalp hastalarının aleyhine işlediğinin altını çizdi.

Altay, yaz mevsiminde yeme alışkanlıklarına diğer dönemlere göre daha çok dikkat edilmesi, özellikle gece saatlerinde yemek tüketiminden kaçınılması önerisinde bulundu.

“SABAH SAATLERİNDE KALP KRİZLERİ ÇOK FAZLA MEYDANA GELEBİLİYOR”

Beslenmenin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan Altay, “Geç saatlerde yemek yememeyi öneriyoruz. Metabolizmamız ona uygun değil. Akşam yemeğini uygun bir saatte yiyip 19.00-20.00''den sonra yemek yenmemesi gerekli. Özellikle akşam yemeği alkolle birlikte olduğunda kortizon seviyesinin yükseldiği sabah saatlerinde kalp krizleri çok fazla meydana gelebiliyor” ifadelerini kullandı.

Altay, bu aylarda mevsime uygun hafif besinler tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak sıcak havalarda beslenmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

“YEMEKLERİ TUZSUZ YAPMALIYIZ VE TUZ İÇERİĞİ YÜKSEK, TÜTSÜLENMİŞ GIDALAR YEMEMELİYİZ”

“Yazın daha çok mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesini öneriyoruz. Sebze yemeklerini çok fazla öneriyoruz. Kalp hastalarında özellikle haftada bir porsiyondan fazla kırmız et tüketimini istemiyoruz. Buna dikkat etmek önemli. Balık tüketimini kızartma şeklinde olmadan tavsiye ediyoruz. Tüm kızartmalardan uzak durmalarını istiyoruz. Özellikle kızartmaları, havuz başı ve sahillerde tüketiyoruz ama bunlar zararlı. Yemekleri tuzsuz yapmalıyız ve tuz içeriği yüksek, tütsülenmiş gıdalar yememeliyiz.”
 

İlgili Haberler