“Vaat değil, sorumluluklarınızı yerine getirin

“Vaat değil, sorumluluklarınızı yerine getirin
CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, hükümeti seçim sonrasını beklemeden, acilen 3 yıl önce imzaladıkları İstanbul Sözleşmesi’nin yüklediği sorumlulukları yerine getirmeye ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi artık bir seçim vaadi konusu yapmamaya davet etti.

“Vaat değil, sorumluluklarınızı yerine getirin”

Bilgehan yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “Yeni Yargı Reformu Stratejisi” ni eleştirdi. Stratejide yer alan, şiddete uğrayan kadın ve çocuklarla ilgili uygulamaların, zaten Türkiye’nin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin gereği olduğunu belirten Bilgehan, şunları kaydetti: “Başbakan’a, yeniymiş gibi sunduğu vaatlerinin, Türkiye’nin 2011’de kendi meclisinde kabul ettiği ve 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren Avrupa Konseyi’nin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Sözleşmesi’nin bir gereği olduğunu hatırlatmak isterim. Kadınları 13 yıldır şiddetten koruyamayan hükümet, şiddete uğramış kadınların ve çocukların rehabilite edilmesine ve istihdamına yönelik düzenleme yapmaktan söz etmektedir. Oysaki İstanbul Sözleşmesi’nin ’Genel Destek Hizmetleri’başlığını taşıyan 20. maddesinde ’Taraf devletler, mağdurların şiddet sonrası iyileşmelerini kolaylaştıracak hizmetlere erişmelerini sağlamak üzere gerekli hukuki ve diğer tedbirleri alır. Bu tedbirler gerektiğinde, yasal ve psikolojik danışmanlık, mali yardım, konut, eğitim, öğretim ve iş bulma gibi destekleri içerecektir’denilmektedir.

Ayrıca, yine İstanbul Sözleşmesi’nin ’Tazminat’başlığını taşıyan maddesi, şiddet sonucu ciddi bedensel zarar görmüş veya sağlığı bozulmuş mağdurlara devlet tarafından tazminat ödenir, hükmünü taşımaktadır.” CHP’li Bilgehan, “Başbakan’ı ve AKP hükümetini, seçim sonrasını beklemeden acilen 3yıl önce imzaladıkları İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye hükümetine yüklediği sorumlulukları yerine getirmeye ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi artık bir seçim vaadi konusu yapmamaya davet ediyorum” dedi.