Vahdettin’in ihaneti için Nutuk okuyun!

Vahdettin’in ihaneti için Nutuk okuyun!
Vahdettin’in ihaneti için Nutuk okuyun!

Tarihçi Sinan Meydan, AKP’li Şahin’in “Vatan haini değil” dediği Vahdettin için Atatürk’ün, Nutuk&

Tarihçi Sinan Meydan, AKP’li Şahin’in “Vatan haini değil” dediği Vahdettin için Atatürk’ün, Nutuk’ta “soysuzlaşmış yaratık” ifadesini kullandığını hatırlatarak, “Yarın Nutuk’u da mı toplattıracaklar” dedi

 

Son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in vatan haini olduğu konusunda yanlış bilgiler içerdiğini söyleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e tarihçi ve siyasilerden sert tepki geldi. Tarihçi Sinan Meydan, Mustafa Kemal’in Nutuk’ta Vahdettin için “soysuzlaşmış yaratık” ifadesini kullandığını hatırlatarak, “Mehmet Ali Şahin yarın Nutuk’u da mı toplattıracak?” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter ise “Elem verici buluyorum. Açıkça Cumhuriyet değerleriyle savaşın ilanı. Türk eğitim sistemini hangi noktaya sürükleyeceklerinin işaretleri bunlar” diye konuştu.

 


Yanlış bilgi veriliyor

 


Mehmet Ali Şahin, partisinin Karabük Merkez İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi’nde yaptığı konuşmada, yıllardır Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in vatan haini gösterildiğini, bu görüşe katılmadığını ifade etti. Şahin, tarih kitaplarının her şeyi olduğu gibi yansıtması gerektiğini vurgulayarak, Erzurum Kongresi konusunda da eksik bilgi içerdiklerini savundu. Şahin, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya da bir çağrıda bulunarak “Son padişah Vahdettin’le ilgili hala aynı hüküm devam ediyorsa tarih kitaplarını değiştirin” dedi.
AKP’li Şahin’in bu çıkışına tarihçi ve siyasiler büyük tepki gösterdi. Tarihçi Sinan Meydan, Mustafa Kemal’in Nutuk’ta Vahdettin için “soysuzlaşmış yaratık” ifadesini kullandığını hatırlatarak, “Şahin yarın Nutuk’u da mı toplattıracak” dedi. 

 


Gaflet ve ihanet

 


Meydan, bu konu üzerinde uzun bir süre çalıştığını ve “Cumhuriyet Tarihi Yalanları 1” adlı kitabında da yazdığını kaydederek şunları söyledi: “Hem Türkiye arşivindeki hem de İngiltere arşivindeki belgeler Mehmet Ali Şahin gibi demiyor. Çok açık bir şekilde önce bir gaflet, arkasından da bir ihanetin olduğunu görüyoruz. İkisi bir aradadır. Son kalemde de Vahdettin’in İngiliz zırhlısına binip yurt dışına gittiğini görüyoruz. Orada da rahat durmuyor. Bazı Yunan generalleri ile birlikte Atatürk’ü indirip yerine yeniden padişah olma hayalleri gördüğünü biliyoruz. Bir de ABD Başkanı John Calvin Coolidge yazdığı bir mektup var. Türk milletine çok ağır hakaretler ettiğini ve aptal yerine koyduğunu görüyoruz. İngiliz arşivlerinde bir kamyon dolusu belge var Vahdettin ile ilgili. Bu belgelerde Kurtuluş Savaşı devam ederken İngilizlerle yaptığı gizli görüşmelerin bütün detaylarıyla yer aldığı ortadadır.”

 


Sevr’i o imzalattı

 


Meydan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Vahdettin, 15 yıllığına Türkiye’nin yönetimini İngiltere’ye bırakan anlaşma imzalamıştır. Bunun gibi başka gizli anlaşmaları da var. ‘Mustafa Kemal’i ve Yunanlıları Anadolu’dan defedin. Anadolu’yu 15 sene siz idare edin’ diyor. Bununla ilgili çok net belgeler var elimizde. Türkiyeyi parçalayan Serv Antlaşması’nı kendisi imzalatıyor. Saltanat Şurası düzenliyor, bu Şura’ya kendisi de katılıyor. Orada Serv Antlaşması’nın imzalanmasına karar verildiğinde itiraz da etmemiştir. Kendisi Serv’i imzalayacak heyeti oluşturup göndermiştir.

 


Halifeliği pazarladı

 


En önemlisi de Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bu ülkeyi terk etmiş ve İngiltere’ye sığınarak kaçmıştır. Ben bunu şöyle yazdım, bunun belgeleri de var. Kaçarken Halifelik sıfatını kullanarak kaçmıştır. Bu çok riskli. Vahdettin ’Ben halifeyim’ diyerek İngilizlere sığındı. İngilizlerin Vahdettin’e kucak açmasının sebebi de bu. İngiltere, Vahdettin’in halifelik sıfatını kullanmak istiyor. Çünkü, Hindistan’daki Müslümanlar ayaklanmış durumda. İngiltere’nin kendi kontrolünde bir halifeye ihtiyacı var. Onun için Vahdettin’i buradan apar topar götürüyorlar. İngiltere Vahdettin’in halifelik zırhından yararlanmak istiyor. Ve bir anlamda halifeliği İngiltere’ye pazarlamış oldu.”

 


Planları suya düştü

 


Tarihçi Sinan Meydan şöyle devam etti: “Mustafa Kemal, devreye girip Vahdettin’in halifelik zırhını hemen sırtından alıp, Abdülmecit Efendi’ye giydirmiştir. Mustafa Kemal ve TBMM, halifeliği ondan alıp, Abdülmecit Efendi’yi halife seçince ve Vahdettin sıradan bir birey haline gelince plan suya düşüyor. Böylece İngiltere’nin de oyunu bozuluyor.”

 

Kahramanlar hain hainler ise kahraman gösteriliyor...

 

Vahdettin’in, Avrupa’da Türkiye’ye düşmanlık besleyen Yunan generalleri ile gizli kapaklı işler çevirdiğini belirten tarihçi Sinan Meydan, şöyle dedi: “Vahdettin’in, Şeyh Sait isyanında da doğrudan parmağı var. Geçtiğimiz yıllarda buna ilişkin belge de yayınlandı. Elimizde bu kadar belge, bilgi varken kalkıp da orada Mehmet Ali Şahin, orada Erzurum Kongresi’nden falan bahsediyor. Arkasından ’kitapları düzeltin’ diyor. Neyi düzeltiyorsun? Siz bu kanaate nereden vardınız? Özellikle son on yıllık AKP iktidarında Büyük Orta Doğu Projesi’ne (BOP) uygun tarih kurgulanıyor. BOP’a uygun yeni bir tarih kurgulanırken Lozan Antlaşması’na saldırılıyor, Serv Antlaşması yüceltiliyor. Atatürk’e saldırılıyor, Vahdettin yüceltiliyor. Kahramanlar hain, hainler ise kahraman gösteriliyor. Gerçekler yanlış, yanlışlar gerçek hale getiriliyor. Meydan, devamla şunları söyledi: ”  Şimdi bu tarihin kurgulanacağını 1996 yılında Samuel Huntington’ın ’Medeniyetler Çataşması’ kitabından anlıyoruz. ’Medeniyetler Çatışması’nda  Huntington, ’Bu Mustafa Kemal Atatürk’ten bir an önce kurtulun’ diyor. İşin özü budur. Atatürk’ten kurtulmak için bin dereden su getiriliyor ve sürekli yalanlar üretiliyor. Bu Vahdettin’in hain olmadığı iddiası aslında çok eski yalandır. Taa Mevlanazade Rıfat’a kadar dayanır. 1930’lu yıllara kadar uzanır. Fakat artık iyice ayyuka çıkarılmıştır. BOP’a uygun bir Türkiye kurgularken Serv Antlaşması’nı övmeler, Vahdettin’i yüceltmeler, Atatürk’ü karalamalar. Önümüzdeki süreçte bunlarla hep karşılaşacağız. Mehmet Ali Şahin’in, ’Vahdettin hain değilmiş, bunu ders kitaplarından çıkartın’ demesi çok şaşırtıcı değil.

 

Cumhuriyet değerleriyle savaşın ilanı

 

CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in ders kitaplarından “Vahdettin’in vatan haini” olduğuna ilişkin bölümlerin çıkarılması çağrısına sert tepki gösterdi. Serter, “Tarih kitaplarımızdan da neyin dışlanıp çıkarılacağını önümüzdeki günler bize gösterecektir. Elem verici buluyorum. Açıkça Cumhuriyet değerleriyle savaşın ilanı” dedi.
Yeniçağ’a konuşan Fatma Nur Serter, ders kitaplarının AKP’nin görüşleri doğrultusunda yazılmasının büyük bir hata olduğunu söyledi. AKP’nin cumhuriyetin değerlerine savaş ilan ettiğini ifade eden Serter şunları söyledi: “Tek başına Vahdettin değil. Pek çok dönüşümün Cumhuriyet’in değerleriyle savaş halinde olan iktidar partisinden bu ve benzeri pek çok yeni açıklamayı da duyacağız. Tarih kitaplarının yeniden yazılım konusunda Avrupa’da başlatılan ve Türkiye’ye de bir ucu gelen projede her hangi bir zaferi kazanmanın sevincini bile kutlamayı bir başka gruba karşı ayrılıkçılık olarak gören bir zihniyet egemendir. Tarih kitaplarımızdan da neyin dışlanıp çıkarılacağını önümüzdeki günler bize gösterecektir. Elem verici buluyorum. Açıkça Cumhuriyet değerleriyle savaşın ilanı. Türk eğitim sistemini hangi noktaya sürükleyeceklerinin işaretleri bunlar.”

 

Bu zihniyet amacına asla ulaşamayacak

 

Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in yıllardır vatan haini gösterildiğini ifade ederek bu görüşe katılmadığını belirten AKP’li Mehmet Ali Şahin’e bir tepki de CHP Muğla milletvekili Ömer Suha Aldan’dan geldi. “Bu tür zihniyet anlayışları karşı devrim süreçlerinde ortaya çıkıyor” diyen Aldan, şunları söyledi: “AKP’nin yapmak istediği de buna benzer bir sürecin parçası olarak değerlendirilebilir. Bu tür uygulamalar daha önce de başka iktidarlar tarafından denendi, yapılmak istendi. Hiç bir sonuca ulaşılamadı. Bir sonuç alınamıyor çünkü en güzel cevabı millet veriyor. Bir şeyler yapılmak isteniyor ama millet gecikmeden cevabını veriyor. Bu uygulamaya da, bu yapılmak istenene de Türk milleti cevabını elbette verecektir. Bu zihniyet amacına asla ulaşamayacak. AKP iktidarı dönemine bakıldığında yapmak istedikleri bu noktada şaşırtıcı olmuyor. Yapılmak istenenin ne olduğunu bizler anlıyoruz, millet de anlıyor. Buna cevap gecikmeyecektir.