Vahim IŞİD iddiası

Vahim IŞİD iddiası
IŞİD militanları, kaçırdığı veya rehin aldığı çocuklara, Suriye’nin Rakka ve Irak’ın Musul kentlerinde silahlı eğitim veriyor. IŞİD, bir süre sonra bu çocukları kanlı iç savaşın içine sokmaktan çekinmiyor.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞİD’in insan kaynağı ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Hükümetin bilgisi dahilinde 22 bin teröristin Türkiye’de eğitildiklerini ve IŞİD saflarında çarpışmak üzere Irak ile Suriye’ye gönderildiklerini öne süren Ediboğlu “Militanlar örgütlendi, eğitildi ve daha sonra Irak, Suriye’ye çarpışmaya gitti” dedi. IŞİD’in çatışmaların başladığı günden beri Türkiye’yi bir otel gibi kullandığını ifade eden Ediboğlu, bu durumun artık saklanamadığını söyledi. IŞİD’in Türkiye’yi insan ve lojistik kaynak olarak kullandığına dikkat çeken Ediboğlu, “Bu gerçeği sadece biz bilmiyoruz. Dünya kamuoyu Türkiye’nin IŞİD’e her türlü desteği verdiğini yakından biliyor” diye konuştu. Erbil’deki dört patlamada kullanılan mühimmatın üzerinde MKE damgalarının bulunduğunun görüldüğünü anımsatan Ediboğlu, Türkmen katliamına rağmen IŞİD’e hâlâ silah ve patlayıcı gitmesini eleştirdi. AKP’nin toplumu bilgilendirmediğini de ifade eden Ediboğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’den Suriye ve Irak’ta çarpışan militanların olduğunu ve yine Avrupa’dan militan gittiği bunların bazılarının Türk olduğu bilinirken AKP neden açıklamıyor? Türkiye’den giden militanların içerisinde en az 100 kişinin hayatını kaybettiği bilgileri de geliyor. Örgüte yardım gittiğini sokaktaki vatandaşlarımız bile konuşurken, hükümetin susmasının bir nedeni olmalı.”

İşbirliği arayışı tam gaz
IŞİD militanlarıyla mücadelede geniş bir koalisyon oluşturmak için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Mısır’a gidiyor. Kerry Orta Doğu turunun son ayağında Kahire’de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile de görüşecek. Suudi Arabistan ve Katar da dahil olmak üzere, bugüne kadar 10 Arap devleti desteğini ilan etti. Koalisyona katılan 10 Arap ülkesi şunlar: Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Türkiye militanların elindeki rehineleri gerekçe göstererek koalisyona katılmadı. Kerry, askeri ve istihbarat uzmanlarının önümüzdeki günlerde her devletin nasıl katkı yapacağını belirleyeceğini söyledi. Kerry, Suriye’deki varlığı ve diğer nedenlerden sorunlardan ötürü İran’ın bu konferansta ve koalisyonda yer almasının uygun olmadığını söyledi. ABD’nin, IŞİD’e yönelik açıkladığı stratejiye pek çok AB ülkesi destek verirken, askeri operasyona katılmaya sadece Fransa sıcak bakıyor. 

Şam: ABD ile konuşuruz
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Başkan Barack Obama’ya işbirliği çağrısı yaptı. Mikdat, Beşşar Esad’ın IŞİD’e karşı savaşta ABD için doğal müttefik olduğunu söylerken “İki ülke de aynı düşmana karşı savaşıyor. Birlikte çalışmalıyız. Konu teröre gelince farklılıkları unutup geçmişte bırakmalıyız. Biz konuşmaya hazırız” dedi.