Vali Gökay bayan muhabirleri toplantısından kovmaya kalktı


1952 yılında gazetelerde değil hanım muhabir, hademe kadın bile bilinmezdi. Bu bilinmezliği Bab-ı Ali’de iki hanım, Vasfiye Özkoçak ile Necla Berkan rafa kaldırdılar. Cumhuriyet’ten Vasfiye Özkocak ile Milliyet’ten Necla Berkan gazetelerinin de tek hanım muhabirleri olarak basın tarihimize geçtiklerinde bütün gözler ikisi üzerinde toplanıyordu. Gerçi hanım muhabir olarak Azize Bergin vardı ama, o daha ziyade dergilerde Ses ve Hayat mecmualarında röportaj haber peşinde uğraşı yaptığından pek göz batmıyordu.
Aysel Okan ise 1954 yılında gazeteciliğe başlayınca, muhabir hanımların da biraz yüzleri güldü. Zira yalnızlıktan biraz olsun kurtulmuş, haber konusunda birbirleriyle dayanışma halinde alış verişleri oluyordu. Bu hanımlar gazete dışında da buluşarak mesleki dayanışmanın ötesinde bir dostluk da oluşturmuşlardı. O yıllarda Gazeteciler Cemiyeti de Vilayet binasının biraz üstünde ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile adeta komşu kapılar olduğundan, Cemiyetin salonlarına geldiklerinde, erkek muhabir ve yazarlar arasında bir kıpırdama olur, bu iki bayan meslektaşları ile tanışma vesilesi ararlardı.
Vasfiye Özkocak, ilk olarak Adliye Muhabiri olarak, bu gün Sirkeci Büyük Postane olarak bilinen PTT, binasının yanındaki büyük kapıdan girilen, üst katları Adliye olarak bilinen binada göreve başlamıştı. Bu tarihi binanın koridorlarını arşınladığı yıllarda en büyük haber kaynağı da Cumhuriyet Başsavcısı Hicabi Dinç olmuştu.
Sonra Necla Berkan da, Parti haberleri dışında Vasfiye Özkoçak ile adliye koridorlarında buluşurken ara sıra vilayet haberleri için de araştırmalara katılmaktan geri kalmazlardı.
Vilayet Belediye Muhabiri Fuat Duyar, ayrıca bir okulun da öğretim görevlisi olduğundan o güngazeteden izinli olunca, İstihbarat Şefi Vedat Etensel Vasfile Özkoçak’ı çağırıp; “-Vali Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, makamında basın toplantısı yapacak. Bu toplantıyı izleyip gazetemizi senin temsil etmeni rica ediyorum. Vali Bey, Fuat Bey’i sorarlarsa, başka bir görevde olduğunu hatırlatıver...” demişti.
Haber konusunda Milliyet’ten Necla Berkan ile işbirliği yapan Vasfiye Özkoçak durumu hemen telefonla arkadaşına bildirince, Vilayet kapısında buluşuverdiler. Ardından da diğer muhabirlerle salona girerek yerlerini aldıklarında, Necla Berkan, yanındaki koltukta oturan Vasfiye Özkoçak’a fısıldadı;
“-Vali bey ikimize de fena baktı... Yanına çağırdığı üç yıldızlı zabıta başkomiserine ikimizi göstererek bir şeyler söyledi ama nedir anlayamadım”...
Zeki bir kız olan Vasfiye de, anında cevap verdi:
“-Bizi yakıştıramadı galiba!...”
Gerçekten de Necla Berkan’ın dikkatinden kaçmadığı gibi, basın toplantısı yapacağı salonda gazeteciler arasında tanımadığı iki bayanı gören Vali Fahrettin Kerim Gökay yanına çağırdığı Zabıta Başkomiseri İbrahim Altan’a usulca, “ Bu iki hanım herhalde yanlışlıkla buraya gelmiş. Hemen onları ortalığa belli etmeden salondan çıkarıver” demişti.
Vali Fahrettin Kerim Gökay’dan aldığı talimatla, Özel Kalem Müdürü Nabi Up’un yanına giden Zabıta Başkomiseri İbrahim Altan, söylenenleri aynen nakledince, Nabi Up içtenlikle tebessüm etti ve sonra önündeki not defterine şunları yazdı:
“-Vali Beyefendi, basın mensupları arasında oturan hanımlardan soldaki dalgalı saçlı Cumhuriyet Gazetesi’nden Vasfiye Özkoçak, yanındaki toplu yüzlü hanım ise Milliyet’ten Necla Berkan’dır, arzederim. Fuat Duyar Bey başka bir görevde olduğundan Vasfiye Hanım onun görevini üstlenmiştir...”
Sonra notu, Vali Bey’e iletmesi için Zabıta Başkomiseri İbrahim Altan’a  verdi. Zabıta Başkomiseri tarafından sümenin üzerine bırakılan nota gözünü iliştiren Vali Fahrettin Kerim Gökay, toplantının ortasında, her iki hanımı işaretle şu espriyi yaptı:
“-Vilayetimiz bundan böyle güzel çiçekler ile süslenecektir... Nitekim Cumhuriyet Gazetesi’nden Vasfiye Özkocak, Fuat Duyar yerine teşrif ederken, Necla Berkan Hanım da Milliyet Gazetesi’ni temsilen iki nadide çiçek olarak salonumuzu süslemişlerdir... Kendilerine hoş geldiniz...” diyorum
Vali Fahrettin Kerim Gökay’ın bu açıklaması üzerine toplantıdaki diğer muhabirler de ayağa kalkarak bakışlalrını aralarına katılan hanım muhabirlerine çevirip bir hoşgeldiniz alkışı patlatmışlardı. Bu olayı Doğan Nadi sütununda, “Vali Beyin basın toplantısında iki muhabir hanım” başlığı ile vermişti.
Bir süre önce kaybettiğimiz ilk bayan muhabirlerimizden Necla Berkan’ın oğlu İsmet Berkan yıllarca Radikal Gazetesinin Genel Yayın Müdürlüğü yaparak şimdi de Hürriyet’teki köşesinde anne mesleğini sürdürürken onun da hatırasını yaşatmış oluyor. Bu vesile ile annesine rahmet, oğluna başarılarının devamını diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları