Valiliğin çözümü yol kapatmak oldu

Valiliğin çözümü yol kapatmak oldu
Tunceli Valiliği, teröristlerin 10 aracı ateşe verdiği Tunceli-Erzincan yolunu kapatma nedeni olarak güvenliği gerekçe gösterdi

Devlet yol kapattı!

3 gündür ulaşım olmuyordu

Valilik açıklamasında, “Tunceli-Erzincan kara yolu terörist unsurların vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerini önlemek amacıyla ulaşıma kapatıldı” denildi. Teröristlerin 4 gün önce 2 yerde keserek 9 TIR ile bir iş makinesini ateşe verdiği, bombalı tuzak kurduğu yolda ulaşım yapılamıyordu.

Devlet yollara hâkim değil

Emekli Org. Necati Özgen, valilik kararını eleştirdi. Özgen, “Bu demektir ki devlet yollara hâkim değil. Yol kapatmak çare değil, önlem almanız gerekiyor” derken Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Ercan Taştekin ise, bunun kamu güvenliğinin sağlanamadığının ciddi göstergesi olduğunu belirtti.  

Tunceli Valiliği terörist saldırılara karşı Tunceli-Erzincan karayolunu kapattı. Bu durumun devletin güçsüz olduğu izlenimi yarattığı ifade ediliyor.

Bölücü terör örgütü PKK mensuplarının geçen hafta 9 TIR ile 1 iş makinesini ateşe verdiği, 3 ayrı yere 40’ar kiloluk bomba tuzakladığı Tunceli-Erzincan karayolu, Tunceli Valiliği tarafından ulaşıma kapatıldı. Yapılan açıklamada, “Tunceli-Erzincan karayolu terörist unsurların vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerini önlemek amacıyla ulaşıma kapatıldı” denildi. Ayrıca yolun açılmasıyla ilgili çalışmalara devam edileceği de belirtildi. Buna ilişkin değerlendirmelerde bulunan emekli orgeneral Necati Özgen, “Valiliğin böyle bir uygulama yapması kanaatimce uygun değildir” dedi. Özgen şunları söyledi: “Bu demektir ki, devlet yollara hâkim değil. Oysaki devlet o yola hâkim olmak zorundadır. Çünkü ellerinde bir yığın olanakları var. Yolların kontrolü yapılır. Zamanında bizler de yaptık. Yolların pusu yerleri denen belli kritik noktaları olur. Yollar bilerek kıvrımlı yapılır. Güvenlik birimleri ve emniyet kuvvetleri pusu yerlerinde konuşlandırılır ve yol güvenliği sağlanır. Daha önce böyle yapılıyordu. Şimdi neden yol kapatmaya ihtiyaç duydular anlayamadım. Demek ki oralarda bir zafiyet söz konusu. Eğer siz yol güvenliğini ve emniyet tedbirlerini alırsanız istihbaratınız da sağlamsa sıkıntı çıkmaz. Ya da bir güvenlik sorunu olduğunu düşünüyorsanız, hazırlığınızı tamamlar operasyon yaparsınız. Böylece trafiği de aksatmazsınız. Yol kapatmak çare değil, güvenlik tedbirlerini almanız gerekiyor. Yolun kapanması devletin güçsüz olduğu izlenimini yaratıyor.”

Çok vahim bir durum

Bu arada Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: Yasaklama, yapılacak bir operasyonla ilgiliyse askeri veya polisiye bir operasyonda o bölgeden geçiş yapacak olan insanların güvenliğinin riske edilmemesiyle ilgili kısa süreli bir tedbirse bu kabul edilebilir bir durumdur. Gelişmiş ülkelerde de bir kısım polisiye operasyonlarda bazı karayollarının kısa süreli kapatılması metodu uygulanır. Ancak yol güvenliğinin sağlanamamasından dolayı uzun süreli bir kapatmaysa bu kabul edilemez. Kamu güvenliğinin sağlanamadığının ciddi bir göstergesidir ve son derece olumsuz bir gelişmedir. Devlet zaten bu tip kamu yollarının açık bulundurulması için vardır. Eğer bir operasyonel faaliyet için değilse devlet bütün gücü ve varlığıyla o yolu en kısa sürede ulaşılır hale getirmek zorundadır. Bu son derece vahim bir gelişmedir. Terör örgütleriyle devletin arasındaki mücadelede alan hâkimiyeti son derece önemlidir. Bu hâkimiyeti kimdeyse bölgede psikolojik üstünlük sağlayarak halkı kendi yanına çeken bir politika izler. Devlet, ’ben alan hâkimiyeti sağlayamıyorum’diyorsa bu son derece vahim bir felakettir. Bunun bir an önce giderilmesi gerekir. Ciddi şekilde bölgedeki bürokratların ve bölge görevlilerinin sorgulanması gerekiyor.