Ustadan Çırağa

Ustadan Çırağa
Türk el sanatlarının gün yüzüne çıkması için 2 yıl önce başlatılan, Balkanlar’ı dolaştıktan sonra İstanbul’daki muhteşem finalle sona eren proje hayranlık uyandırdı

Yunus Emre Enstitüsü’nün Halkbank’ın desteğiyle sürdürdüğü Ustadan Çırağa Projesi kapsamında 2 yıldır Balkanlar’da devam eden Geleneksel Türk El Sanatları kursları İstanbul’da düzenlenen bir eğitim programının akabinde kapanış gecesi ile sona erdi. Kursiyerler 10 günlük yoğunlaştırılmış eğitim programına katıldılar ve İstanbul’daki ustaları ve sanat merkezlerini ziyaret ettiler. Bunun ardından Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde kapanış programı gerçekleşti. 2 yıllık eğitim serüveninin anlatıldığı Ustadan Çırağa belgeselinin galasının yapıldığı final programında ayrıca kursiyerlerin el emeği göz nuru eserleri de sergilendi. Programda ayrıca Mühür Sanat Türk Müziği Topluluğu tarafından bir müzik ziyafeti sunuldu. Ustadan Çırağa Projesi kapsamında Balkanlar’da 10 farklı şehirde 9 farklı sanat dalında 2 yıldır devam eden kurslarda yaklaşık 2 bin kursiyer eğitim aldı. Proje kapsamında 2013’ten bu yana Türkiye’den sanatlarının inceliklerini aktarmak üzere giden ustalar, Balkanlar’da yeni usta adayları yetiştirdiler. Türkiye’den gelen ustalardan aldıkları eğitimle alanlarında çok önemli kazanımlar elde eden kursiyerlerimiz arasından seçilen usta adayları İstanbul’da buluştu. Programda katılımcılar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kandilli Geleneksel Sanatlar Fakültesi’nde ustalarıyla birlikte ebru, hat, ahşap oyma, simsırma, telkırma, telkâri ve kazaziye alanlarında ileri seviyede uygulama yapma imkânı buldular.

 

Üstadlarını Tanıdılar

Usta adayları ayrıca, İstanbul’da yaşayan üstadları ve eğitimini aldıkları sanatların incelikleriyle uygulandığı sanat merkezlerini ziyaret ettiler. Geleneksel sanatlarda alanlarının en önemli ustalarını ziyaret edip, onlardan bilgi aldılar ve birlikte uygulama yapma imkânı buldular. Sanat eğitimi verilen ve nadide sanat eserlerinin bulunduğu merkez ve müzeleri de ziyaret eden usta adayları, İstanbul’un önemli kültürel mekânlarını da gezdiler.

2-213.jpg

 

3-134.jpg

 

4-056.jpg