Vatandaş borç batağında

Vatandaş borç batağında
Halkının yüzde 42’sinin yılda en az bir kere ayın sonunu getirebilmek için borçlanmak zorunda kaldığı Türkiye, OECD araştırmasında, sıralamanın en tepesine oturdu

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) borç raporu yayımlandı. Raporda, OECD’nin teşebbüsü ile kurulan Uluslararası Finansal Eğitim Ağı (INFE) tarafından 2015’te 17 ülkede yürütülen araştırmanın sonuçları da yer aldı. Araştırmaya göre, 17 ülke içinde geçimini borçla sağlayan kişilerin nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. 1 yıl içinde ayın sonunu getirebilmek için en az 1 kere borç almak zorunda kalanların oranı Türkiye’de yüzde 42 iken, 17 ülkenin oran ortalaması yüzde 19 düzeyinde.

Arnavutluk ile benzerlik

Türkiye’nin hemen ardından; yüzde 41 ile Arnavutluk gelirken, üçüncü Letonya’da bu oran sadece yüzde 26. Belçika, İngiltere ve Norveç gibi ülkelerde, 1 yıl içinde iki yakasını borçla bir araya getirenlerin oranı yüzde 10’un altında.  Araştırmada, 1 yıl içinde en az 1 defa gelirinin geçim masrafının altında kaldığını söyleyenlerin oranı da tespit edildi. Arnavutluk’ta nüfusun yarısından fazlası (yüzde 54) bu duruma düştüğünü belirtirken, aynı soruya “evet” cevabı verenlerin oranı Türkiye’de yüzde 50, Fransa’da yüzde 40, Letonya’da yüzde 37; Hırvatistan, Rusya ve Portekiz’de yüzde 35 oldu. Türkiye’de faturalarını düzenli ödeyenlerin oranının düşüklüğü de dikkat çekiyor. Rapora göre, geçinme zorluğu bakımından Türkiye ile benzer verilere sahip olan Arnavutluk’ta faturalarını düzenli ödeyenlerin oranı yüzde 81 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 66 düzeyinde. 17 ülke içinde sadece Hırvatistan’da faturalarını düzenli ödeyenlerin oranı (yüzde 61) Türkiye’dekinin altında. Polonya’da halkın yüzde 67’si, Rusya’da yüzde 70’i, Litvanya’da yüzde 71’i, Macaristan’da yüzde 77’si faturalarını düzenli öderken, bu oran Belçika’da yüzde 93’ü, Fransa’da yüzde 95’i buluyor. 17 ülke halkının düzenli fatura ödeme oranı ortalaması ise yüzde 80 seviyesinde.

134 kat birden arttı

Adalet Bakanlığı, bir süre evvel, CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök’ün bilgi edinme hakkı çerçevesinde yönelttiği İcra İflâs Kanunu’nun 340’ıncı maddesinde düzenlenen “borçlunun ödeme şartını ihlâl” suçundan mahkûm olan ve hapse giren vatandaşlarla ilgili sorularını cevaplandırmıştı.  Levent Gök; konu ile ilgili açıklamasında, AKP’nin 13 yılık iktidarına damga vuran en önemli ekonomik gelişmenin, vatandaşların bankalar ve diğer finans kuruluşlarına hızla borçlanmaları olduğuna dikkat çekmişti. 13 yılda tüketici kredisi borçlarının 134 kat, kredi kartı borçlarının ise 17 kat artış kaydettiğini hatırlatan Levent Gök, resmî rakamlara göre AKP döneminde vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi borçlarının 2,3 milyar liradan 305 milyar liraya, kredi kartı borçlarının 4,3 milyar liradan 76,5 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekmişti. Levent Gök, 2002 yılı sonunda 6,6 milyar lira olan vatandaşın bankalara toplam borcunun 2015 yılının sonunda 382 milyar liraya çıktığını belirtmişti.