Benzin, motorin ve LPG fiyatına zam

Benzin, motorin ve LPG fiyatına zam
Benzin, motorin ve LPG fiyatına zam

Uluslararası piyasalarda 120 dolara doğru hızla yükselen petrolün varil fiyatına iç piyasada TL’nin dolar karşısındaki değ

Uluslararası piyasalarda 120 dolara doğru hızla yükselen petrolün varil fiyatına iç piyasada TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı da eklenince, çifte etkenle akaryakıt fiyatları 15 günde ikinci kez zamlandı..Akaryakıt dağıtım şirketleri, benzin satış fiyatlarına litrede ortalama 15 kuruş, motorin satış fiyatlarına ise ortalama 17 kuruş zam yaptı. Benzinin litre fiyatı 5.06 TL’ye ulaştı. Motorine 17, benzine 14, LPG’ye 5 kuruş zam geldi. Zamlı tarife 24.00’ten sonra geçerli olacak. Yapılan fiyat değişikliğiyle 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi, Ankara, İstanbul ve İzmir’de 4,92-4,94 liradan 5,07-5,09 liraya yükseldi.Söz konusu illerde zam öncesinde 4,99 ile 5,04 liradan satılan 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatları da 5,14-5,19 lira oldu. Motorine ise ortalama 15 kuruş zam yapıldı. Buna göre, üç büyük ilde zam öncesinde 4,32-4,35 lira olan motorinin litre fiyatı, 4,49-4,52 liraya yükseldi. Akaryakıt ürünlerinin perakende satış fiyatları, dağıtım şirketlerinin maliyetine ve rekabet şartlarına, illere ve söz konusu şirketlere göre litrede birkaç kuruş farklılık gösterebiliyor.

 

Petrol fiyatının yüzde 20’si balon

PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, küresel petrol fiyatlarının olması gerekenden yüzde 20 daha pahalı olduğunu söyledi.   PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, petrol fiyatlarındaki artışla ilgili değerlendimelerde bulundu. Piyasa Ekranı programında İnci Özkasnak Özbek’in sorularını yanıtlayan Korkut, “Petrolün bugünkü cari fiyatlarında önemli bir köpük olduğu düşüncesindeyiz. Bu seviyenin yaklaşık yüzde 20 olduğunu düşünüyoruz ve buna göre en doğru pozisyonu almaya gayret ediyoruz” dedi. Korkut, petrol fiyatlarının olması gereken seviyenin üzerinde seyretmesinin uzun süredir devam eden bir trend olduğunu söyledi. Bütçelerinde petrolun 110 dolar olarak kabul edildiğini belirten Korkut, bu seviyeyi henüz revize etmediklerini kaydetti. Petrol fiyatlarıyla ilgili kesin bir tahmin yapmanın olanak dışı olduğunu söyleyen Korkut, “Kontrol edilemeyen değişkenleri tahmin etmek, rakam söylemek mümkün değil ama petrole dayalı ürünlerde fiyat artışları olacaktır çünkü üreticilerin (petrol fiyatlarındaki artışa) kayıtsız kalması mümkün değildir” şeklinde konuştu.  Irak’tan nafta ithalatı konusunda çalışmalarının devam ettiğini aktaran Korkut, teknik ve lojistik çalışmaları tamamladıklarını ancak fiili olarak ithalatın henüz başlamadığını belirtti.