"Vatandaşın değil AKP'nin bütçesi"

"Vatandaşın değil AKP'nin bütçesi"
TBMM'ye sunulan 2019 yılı bütçesine tepki gösteren CHP'li Öztrak, AKP'nin hazırladığı bütçede faizcilere verilen paranın artacağını belirterek, "Bütçenin vatandaşa verdiği bir şey yok. Bu bütçe yandaşları destekleyen bütçe" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Meclis, yoğun mesai yapacağı bir haftaya daha giriyor. 2019 yılı bütçesi, Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu ile 701 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, 30 Ekim Salı günü, Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'un hazırladığı, 2017 yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu müzakere edilecek. 701 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ise 31 Ekim Çarşamba günü Genel Kurul'da ele alınacak. 9 maddelik Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), kanun teklifi gibi görüşülecek; KHK'nin tümü ve maddeleri üzerinde beş siyasi parti grubu ve şahıslar adına konuşmalar yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2019 yılı bütçesini 23 Ekim Salı günü sunmasının ardından, bütçe mesaisine bu hafta devam edecek. Komisyonda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler 30 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek. 31 Ekim Çarşamba gününden itibaren ise Cumhurbaşkanlığı, TBMM, bakanlıklar ve kurumların bütçeleri üzerinde müzakereler yapılacak.

Bu arada, CHP'den bütçeye yönelik eleştiriler sürüyor. CHP Genel Başkan yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AKP'nin hazırladığı bütçede faizcilere verilen paranın artacağını söyledi. Öztrak, şunları belirtti: "Her 100 liralık vergi gelirinin 13 lirası faize giderken şimdi 15 lirası faize gidecek. Bunu görmek gerekiyor. Yüzde 55'e yakın bir artış var faiz giderlerinde. 28 buçuk milyar civarında bütçe dışı Hazineye kâğıt vermesi var. Bununla ilgili olarak da kamu bankalarına verilebileceğine de dönük bir düzenleme var. Buradan şu gözüküyor, sadece faiz geliri elde edenlerin değil, aynı zamanda kamu bankalarına borcunu ödemeyenlerin, kamuda meydana getirmiş oldukları zararı kapatmaya yönelik bir tedbirleri de içeren bütçe bu. Daha önce bilindiği gibi işsizlik fonundan buraya 11 milyar lira verilmişti. Bunun yanında şimdi bir de 28 buçuk milyar lira verilecek."

Bütçenin vatandaşın derdine derman olamadığını ifade eden Öztrak, "Yap-İşlet Devret modeliyle geliştirilen yatırım projelerinde üstlenilecek dış kredileri limitleri de cumhurbaşkanı yetkisini kullanırsa bu daha önce başbakan yetkisini kullandığında 8 milyar liraydı, şimdi 9 milyar liraya çıkıyor" diye konuştu. Sarayın ödeneklerinde de çok ciddi atışlar olduğunu dile getiren Öztrak sözlerini şöyle tamamladı: "Buna karşılık yatırımlarda azalma gözüküyor. Personel giderlerindeki artış mesela, cumhurbaşkanının maaşının altında gözüküyor. Bütün bunlara baktığınız zaman bu bütçenin vatandaşa verdiği bir şey yok. Bu bütçe yandaşları destekleyen bütçe. Bankalarda kredileri batıranları destekleyen bir bütçe. Özellikle de faiz lobilerini destekleyen bir bütçe. Bu bütçenin, ne emeklinin, memurun, esnafın, emeklinin yarasına derman olması mümkün değil. Ortalık yangın yerine dönmüş durumda bütçenin bu insanlara vereceği hiçbir şey yok."

İlgili Haberler