Vatandaşın parasını dindar insan çalmaz

Vatandaşın parasını dindar insan çalmaz
“17/25 Sempozyumu”nda konuşan Kılıçdaroğlu fena bombaladı: Tarih bize gösteriyor ki nerede yolsuzluğa bulaşmış hükümet varsa, önce otoriterleşirsonra diktatörleşir. Önce parayı çaldılar, sonra özgürlük ve adaleti yok ettiler

Haber: Necdet Pekmezci

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) tarafından Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen “17/25 Sempozyumu” nun açılışında konuştu. Kılıçdaroğlu, “Bir yıl önce bugün hepimizi şaşkınlığa uğratan bir olayla karşılaştık. Emin olun ilk duyduğumda inanamadım, ‘öyle bir şey olamaz’ dedim ama aşama aşama bütün gerçekler bizim önümüze kondu” dedi.  Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “O gerçeklerden yola çıkarak bugün 17-25 Aralık’ın bir yılını kutluyoruz. Kutluyoruz diyorum şunun için; yolsuzluklar konusunda duyarlı olan bir toplum geleceğe umutla bakan bir toplumdur. Yolsuzlukların engellenmesi için umutlu olan bir toplum ahlaki değerleri yüksek olan bir toplumdur.  Biz bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluk olayının birinci yılında bir araya geldik. Dünya görüşümüz, inancımız, kimliğimiz ne olursa olsun bir noktada görüş birliği sağlamak zorundayız o da yolsuzlukla konusundaki duyarlılığımızdır. Eğer bu duyarlılığı korursak ahlaki değerleri çok güçlü bir toplumu hep beraber yaratmış oluruz.”

Adalet ve özgürlük
Bugün 7 milyar insanın BM’ye kayıtlı 193 ülkede yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, her bir devletin kendine göre koşulları, farklı rejimleri olduğunu kaydederken şunları söyledi: “Ama her devletin ortak amacı dünyada saygınlığının, itibarının olmasıdır. Yolsuzluğa bulaşan ve halkının parasını nerelere harcadığının hesabını veremeyen bir devlette adalet de özgürlük de refah da yoktur ve o halk tehdit altında demektir. Tarih bize gösteriyor ki nerede yolsuzluğa bulaşmış bir hükümet varsa, önce otoriterleşir sonra diktatörleşir. Çünkü kurduğu düzeni devam ettirmesinin tek yolu adaleti yok etmek, insan özgürlüğünü de baskı altına almaktır. Romanya’da Çavuşesku olsun, ister Şili’de Pinoşe, ister Küba’daki Batista rejimi olsun, ister Endonezya’daki Suharto rejimi, hepsi de de bir kural geçerlidir önce parayı çaldılar, sonra özgürlüğü ve adaleti yok ettiler.  Çünkü bir halkın parasını çalacak kadar ahlaksızlaşan insanlar, özgürlüğe ve insanların canlarına kast edecek kadar da ahlaksızdırlar.”  

Onurlu yaşamak
Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin geleceğini bizler yazacağız. Bu yolsuzluklar, yasaklar, yoksulluklar elbette bir gün bitecektir. Bunun mücadelesini toplum olarak birlikte yapmak zorundayız. Biz kaçakçıların, hırsızların, yolsuzların değil, girişimcilerin, emekçilerin namuslu insanların başının dik gezdiği bir ülke istiyoruz” dedi.  Kılıçdaroğlu, “Bu arada birkaç sözüm de muhafazakarlara” diyerek şunları kaydetti: “Dindar insan, sizin paranızı çalan insan değildir. Dindar insan, bu ülkedeki vatandaşın parasını çalan insan değildir. Dindar insan, hırsızların değil garibanların, mazlumların yanında duran insandır. Din, ne aldatmak için vardır ne de aldanmak için vardır. Din, ahlaklı ve onurlu bir şekilde yaşamak için vardır. O nedenle bütün mütedeyyin kardeşlerime de sesleniyorum, hepiniz elinizi vicdanınıza koyun ve yeniden düşünün.”