Vefatının 15. yıldönümünde Kabaklı Hoca’dan bir hazine

Vefatının 15. yıldönümünde Kabaklı Hoca’dan bir hazine
Türk Edebiyatı Vakfı, vefatının 15. yıldönümü münasebetiyle Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı’nın manevî dersler niteliğindeki yazılarını, “Ermişlerin Sohbeti” adıyla kitaplaştırdı

Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucusu, Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı’nın aramızdan ayrılışının üzerinden tam 15 yıl geçti. Ahmet Kabaklı merhum edebiyatçılığının, gazeteciliğinin, öğretmenliğinin, yazarlık ve köşe yazarlığının yanında, bir de yeri kolay kolay doldurulamayacak bir gönül adamıydı. Hoca’nın bu vasfı, yakın çevresinde bulunmuş eski sevenleri tarafından her fırsatta dile getirilmektedir. Dînî günler münasebetiyle yazdıkları yazılar, pek çok okurunun hafızasında canlılığını hâlâ korumaktadır. Gerçekten de meselâ kandil geceleri münasebetiyle yazdıkları yazılar, insanı alır bambaşka bir âleme götürür. Ruhlarımıza ulvî âlemden mânâ damlaları damlatır. Kabaklı Hoca’nın bu unutulmaz yazıları Türk Edebiyatı Vakfı tarafından gelecek nesillerin de istifadesi için bir araya getirilip “Ermişlerin Sohbeti” adıyla yayınlandı. Dini günlerde kaleme alınan yazılardan derlenen kitap okurlara şu cümlelerle sunuldu: Elinizdeki eseri Kabaklı Hoca’nın yanında uzun süre bulunmuş ve yardımcısı olmuş Halit Baykal gün yüzüne çıkardı. Baykal, manevî dersler niteliğindeki bu sohbetleri, Ahmet Kabaklı’nın gündelik köşe yazılarından ayrı olarak, Tercüman gazetesinde 31 Mart 1985 tarihinden başlayarak haftada bir kaleme aldığı ve “Ermişlerle Sohbet” başlıklı özel yazılarından derledi. Bu yazılarda İslâm âleminin büyük velilerinin, dünya çapındaki Allah erlerinin, insanlığa insanlığı öğretmiş o ermişlerin resmi geçidini göreceksiniz. Onların bilgelik dağarcıklarından derlenmiş ve başka bir kitapta hepsini bir arada bulamayacağınız altın değerindeki sözlerini, vecizelerini, mısralarla dillendirdikleri hikmetlerini bulacaksınız. Bu yazıları okurken gönlünüz manevî esintilerle dolacak, içiniz başka âlemlerden gelen o meltemlerle ferahlayacaktır. Bu eserin Ahmet Kabaklı’nın vefatının 15. sene-i devriyesi olan 2016 yılında kendisinin bir sadaka-i cariyesi olarak çıkması, inşallah ona rahmet pınarı olur. Hakk’a yürüyüşünün 15. yılında istedik ki yeni kuşaklar o büyük adamı yakından tanısınlar. O yüzden eserin ikinci bölümünde Ahmet Kabaklı’yı tanıttık. Okuyucu kendisini geniş bir perspektiften görsün istedik. Bu bölümü, Ahmet Kabaklı Hoca ile neredeyse çeyrek asır beraber olmuş, Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini de yapmış olan İsa Kocakaplan hazırladı. “Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı, Bir Edebiyat Çınarı” başlığıyla başlayan sayfalan okurken, Türk Edebiyatı Dergisi’ni ve Türk Edebiyatı Vakfı’nı kuran o fedakâr insanı daha yakından tanıyacak ve daha bir takdir edeceksiniz. Okurlarımıza bir gönül adamının seslenişleriyle, o gönül adamın kim olduğunu anlatan bir kitabı takdim ederken kendisini rahmetle yâd ediyoruz.

Kabaklı için 3 etkinlik

Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Edebiyatı dergisinin kurucusu, gazeteci- yazar Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı vefatının 15. yıldönümü münasebetiyle bugün (8 Şubat Pazartesi) 3 ayrı yerde 3 ayrı etkinlikle anılacak. İlk anma töreni saat 11:00’de Eyüp Piyer Loti’deki kabri başında yapılacak. Saat 15:00’de Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Özcan Ünlü ve İsa Kocakaplan, Kabaklı Hoca’yı anlatacak. Saat 19:00’da Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Mehdi Ergüzel ve İsa Kocakaplan’ın konuşmacı olduğu üçüncü etkinliği Özcan Ünlü yönetecek. Programın sonunda davetlilere Ahmet Kabaklı’nın “Ermişlerin Sohbeti” adlı kitabı hediye edilecek.