Merkel iflastaki Yunanistan için dayanışma fonu ön

Merkel iflastaki Yunanistan için dayanışma fonu ön
Merkel iflastaki Yunanistan için dayanışma fonu ön

Yunanistan’da yeni kredi dilimi için AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ile

Yunanistan’da yeni kredi dilimi için AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ile hükümet arasında yeni tasarruf önlemleri paketi üzerinde henüz tam anlaşma sağlanamazken,Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomik kriz içinde bulunan ülkelerdeki belirli projelerin desteklenmesi amacıyla yeni bir
dayanışma fonu kurulmasını önerdi.AB’nin borçlu ülkelerine yönelik spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor.  Almanya’da yapılan son araştırmada Yunanistan’ın olası bir iflasının sadece Avrupa’ya değil dünya ekonomisine ağır darbe vuracağını gösterdi. Bertelsmann Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre Atina’nın Euro Bölgesi’nden atılması halinde beklenen en kötü senaryonun maliyetinin 22 trilyon dolara ulaşabileceği belirtildi.

 

Domino etkisi
Rapor iflasın 2013’te meydana gelmesi halinde etkilerinin 2020 yılına kadar dünyanın tamamını etkileyeceğe işaret ederek ABD ve Çin gibi ülkelerin de bu dalganın etkisine gireceğini savundu.
Araştırma Yunanistan’ın iflasının ekonomik olarak altından kalkılabilecek bir sorun olduğunu gösteriyor. Ancak olası bir iflas sonrası ortaya çıkacak domino etkisi ise dünyanın en büyük 43 ekonomisini etkisi altına alarak tamamen kontrol dışına çıkacak. Buna göre Yunanistan’ın iflasının ardından Portekiz, İspanya ve İtalya’ya yönelik olarak yatırımcı güveni de sarsılacak. Hemen değil ancak kısa bir süre sonra bu ülkelerin de iflası gündeme gelecek. Bertelsmann’ın hazırladığı raporda en kötü senaryonun hayata geçmesi halinde felaketin Almanya’ya faturası ağır olacak. Hesaplamalara göre böyle bir senaryo sonrası her Almanın kişisel borcuna 27 bin dolar daha eklenecek. Bu nedenle Alman siyasiler Atina’yı mümkün olduğu sürece Euro Bölgesi’nde tutmaya çalışacağı belirtiliyor.

 


Projelerin desteklenmesi için kaynak
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomik kriz içinde bulunan ülkelerdeki belirli projelerin desteklenmesi amacıyla yeni bir dayanışma fonu kurulmasını önerdi. Merkel, dün Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, yeni bir dayanışma fonunun vadeli projeler için kullanılabileceğini, bu fonun mali işlem vergisinden alınacak gelirlerle oluşturulabileceğini söyledi. Sözkonusu dayanışma fonu için, AB’ye üye ülkelerin bağlayıcı olarak reform anlaşmaları imzalamasını ve bunların ulusal parlamentolar tarafından onaylanmasını şart koşan Merkel, tüm üye ülkelerin, bir yandan bütçelerini sağlamlaştırırken diğer yandan ekonomik büyümeyi sağlayamayacağı için bu girişimin gerekli olduğunu vurguladı.
Merkel, eurıonun sadece bir para birimi olmadığını, Avrupa’nın birliğini sembolize ettiğini, bu nedenle euro krizinin aşılabilmesi için daha fazla çaba  harcanması gerektiğini söyledi.
Avrupa’da bankaların denetlenmesi için etkili bir mekanizmanın oluşması gerektiğini de yineleyen Merkel, ancak bunun hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini düşünmenin de yanlış olacağını kaydetti. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması gerektiğini de ifade eden Merkel, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) ve Yeşiller Partisi’ne de bugüne kadar yardım paketlerini destekledikleri için teşekkür etti. SPD tarafından gelecek yıl düzenlenecek genel seçimler için başbakan adayı gösterilen eski Maliye Bakanı Peer Steinbrück de euronun korunması için daha fazla çaba harcanması gerektiğini belirtti.