'Vergi reformu şart oldu!'

'Vergi reformu şart oldu!'
Ekonominin finansal değil yapısal sorunları olduğunu tekrarlayan CHP'li Kuşoğlu, "Döviz ve TL mevduatındaki faiz oranlarını değiştirmek yeterli olmaz" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

CHP'den AKP'nin ekonomi politikalarına yönelik eleştiriler sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, AKP'nin adeta Türk ekonomisindeki sorunları kabul etmeme psikolojisi içinde olduğunu belirterek, "Merkez Bankası swap piyasası kurulması ekonomik sorunlara çözüm değil. Tamamıyla günü kurtarmaya yönelik, para bulabilir miyiz anlayışıyla yapılan pansuman tedbirler. AKP ekonomide bir kriz olduğunu kabul etmiyor, pansuman tedbirlerle günü kurtarmak istiyor ama bu pansuman tedbirler sonuçta vatandaşın iflahını keser" dedi.

Merkez Bankası'nın swap piyasası kurma kararı almasının ekonominin içinden geçtiği süreçte sorunlara tedbir almak için yeterli olmayacağını kaydeden Kuşoğlu, şunları söyledi: "AKP iktidarı ekonomik anlamda yaşadığımız sorunları bir türlü kabullenemiyor ya da kabullenmek istemiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu anlayış sonucunda sürekli olarak yanlış teşhis üzerinden gidiyorlar. Bunun doğal sonucu olarak da doğru tedaviyi bulamıyorlar. Basit bir kuraldır, tedaviyi doğru yapabilmek, sorunları ortadan kaldırabilmek için doğru teşhisi koymak zorundasınız ancak AKP'nin bunu yaptığını söylemek çok zor."

Kuşoğlu, Türk ekonomisinin sadece finansal sorunları değil aynı zamanda yapısal sorunları olduğunu da dile getirdi. Sadece finansal politikalarda değişiklik yaparak ekonominin içinde bulunduğu sorunların çözülemeyeceğine dikkat çeken Kuşoğlu, "AKP de, Türkiye de biliyor bunun nasıl çözüleceğini. Ancak bir türlü yapmıyorlar. Bunun yapılabilmesi için artık herkes biliyor ki Türkiye'nin güven vermesi gerekiyor. Türk ekonomisinin kısa vadede dışarıdan kredi bulabilmesi ya da borç bulabilmesi için bu şart. Bunları yapmadığınız sürece ekonominin sorunları dönüyor dolaşıyor vatandaşın önüne gidiyor. Vatandaşın iflahını kesiyor" diye konuştu.

Yapısal reformların geciktirilmemesi gerektiğini de değinen Kuşoğlu, şöyle devam etti: "Döviz mevduatı ile Türk Lirası mevduatındaki faiz oranlarını değiştirmek yeterli olmaz. Bir kere yapısal reformların başında ekonominin güven vermesi için ciddi bir hukuk reformu gerekiyor. Bunun detayları elbette çok fazla. Ardından ciddi bir vergi reformu yapmanız gerekiyor. Ekonominin önemli göstergelerinden biri de budur. Ayrıca yine çok ciddi bir sosyal güvenlik reformu gerekiyor. Sosyal güvenlikteki açıklar çok fazla. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. En önemli reformlardan birinin ihale kanununda yapılması gerekiyor. Kamu İhale Kanunu ile o kadar fazla oynandı ki bu kanun yıprandı. Burada da reform gerekli. İlk anda yapılabilecek reformlar bunlar. Bunların yerine günlük pansuman çözümler alırsanız, sorunu büyütürsünüz."