Verilen ve verilmeyen penaltılar

İlhan Cavcav Sezonu'nun Süper Lig'deki ilk 7 haftasında özellikle penaltı konusunda yapılan bazı yanlış uygulamalar dolayısıyla, Merkez Hakem Kurulu'nun eğitim semineri düzenleyip hakemleri gelecek haftalara daha bilinçli ve moralli olarak hazırlanılması kaçınılmaz oldu. İlk 7 hafta içerisinde öne çıkan uygulamalarda hatalar ağırlıklı olarak penaltı değerlendirmelerinde oldu. Penaltı kararlarının tartışmalarında hakemin sahada bulunduğu yer önem kazanıyor. 40-50 metre mesafe uzaktan çalınan penaltı kararları daha çok tartışılıyor. Hakemlerin hücum oyuncusuna değil, defans oyuncularının ceza alanında hareketlerine odaklanmaları sağlıklı karar vermesini kolaylaştırır. Yani düşene değil, düşürecek olana bakmaları penaltı kararları için olmazsa olmazdır. Penaltı kararlarında eleştirmenlerin bazı doğru verilen penaltılarda bile "Katılmıyorum" demeleri yanlış. Çünkü FIFA'nın düşünceleri bu yönde değil. FIFA son yıllarda golün artırılması yönünde değişiklikler getirdi. Mesela bariz gol şansını engellemeye kırmızı kart. Yardımcı hakeme ofsayt bayrağını kaldırmada tereddütün varsa oyunu devam ettir. Bunlar futbolun güzelliğini ve gollerini artırmak için konmuştur. Avrupa'daki müsabakaları da izliyoruz. Penaltı konusunda orada da sıkıntılar var. Bu kararlar bir standarda taşınmalı. Penaltı, kırmızı kart, gol iptali gibi kararları diğer rahat kararlar gibi uygulayan hakemlik müessesesi başarıyı sağlar.

 

Teleset Mobilya Akhisar-Fenerbahçe

Bülent Yıldırım

 

Müsabakada tartışılan Alper'in Lopez'le olan pozisyonda karşılıklı tabanla topa müdahale vardı. Devam kararı çıkmalıydı. Alper'e kırmızı kart yanlış karardı. Skrtel'in ikinci sarısı, önemli bir atağı kestiği için doğruydu. Janssen'in Mustafa Yumlu'ya hareketine yardımcıların bildirmesi üzerine sarı kart çıktı. Yardımcıların hakeme sarı kart diye bildirmeleri yerine yapılan ihlali bildirmeleri doğru olandır. Soldado'nun hakemi itmesi kırmızı karttı. Hakem veremedi. Yine Soldado'nun müsabakanın sonlarında yaptığı hareket sarı değil, kırmızı olmalıydı.

 

Osmanlıspor-Kasımpaşa

Özgür Yankaya

 

İkinci gol öncesi faul vardı. Verilmedi ve gol geldi. Üçüncü golde kalecinin rakibine hareketi kontrolsüz sert hareketti ve kırmızı kartlıktı. Gol verildi ama kırmızı kart da gösterilmeliydi.

 

Demir Grup Sivasspor-Antalyaspor

Cüneyt Çakır

 

N'Dinga'nın Eto'o'nun tandonuna basışına kırmızı kart doğru karardı. Yerdeki oyuncunun koluna gelen topta devam kararı doğruydu. Önleyici hakemlikten yana oluşu doğru tercihti.

 

 

Kayserispor-Bursaspor

Hüseyin Göçek

 

90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Ancak Stancu'ya Atilla tarafından yapılan hareketi ters yönde olduğu için süzemedi. Yardımcısı da devreye girmedi. Pozisyon penaltılıktı.

 

Galatasaray-Kardemir Karabük

Alper Ulusoy

 

Mariano'nun Seleznov'a çelmesi penaltı olmalıydı. Aynı Mariano'nun Yatabare'nin ayağına yaptığı hareket de penaltılıktı. Maicon-Yatabare pozisyonunda, Yatabare sıçrayarak kendini bıraktı. Devam etmeliydi. Penaltı kararı yanlıştı.

 

 

Evkur Yeni Malatya-Atiker Konyaspor

Koray Gencerler

 

Malatyalı Chebake'nin yerdeki rakibine sert hareketine kırmızı kart çıkmalıydı. Konyalı Fofana'nın düşürülmesine de penaltı verilmedi. Malatya'nın sayılmayan golünde yardımcının aut bayrağı yanlıştı. Malatya'nın golü güme gitti.

 

 

Aytemiz Alanyaspor-Gençlerbirliği

Halil Umut Meler

 

Alanyalı Tzavellas'ın rakibine kasti dirseğine kırmızı kart doğru. İhlal top auta çıkmadan ceza alanında olduğu için penaltı verilmeliydi. Top, Halil Umut Meler'in futbolculara izah ettiği gibi çıkmış olsaydı karar doğru olacaktı. Uğur Çiftçi ikinci sarı kartını görmediği için şanslıydı.

 

Göztepe-Medipol Başakşehir

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Başakşehirli Da Costa'nın rakibinin ayağına vurduğu pozisyonda verilen penaltı kararı doğruydu. 90 dakikanın genelinde iyi bir müsabaka çıkardı.

 

Beşiktaş-Trabzonspor

Fırat Aydınus

 

Verilmeyen fauller ve kartlar çoğunluktaydı. Talisca'nın topa diye uzanan ayağı rakibe tekme oldu. Kartsız geçmek hataydı. Kırmızı kartı çağrıştırıyordu. Okay'ın sarı kartı varken Cenk'i ısrarla kollarıyla bloke edip düşürüşü ikinci sarı karttan kırmızı olmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları