Wall Street'ten skandal yorum

Wall Street'ten skandal yorum
Batılı güçlerin önce girip, sonra bölünmekten başka çare bırakmadığı Müslüman coğrafyalarla ilgili analizler dikkat çekiyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street, Suriye'deki tek çözümün bölünmenin gerçekleşmesi ile mümkün olduğunu iddia etti.

TSK’nın tüm dünyada büyük yankı bulan Fırat Kalkanı operasyonu sürerken ABD basınında Suriye için “tek çözüm bölünme”  fikrinin savunulması dikkat çekiyor. Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir yorumda Balkanlar örneğine dikkat çekilerek Ocak ayında ABD’de göreve gelecek yeni yönetimden “birleşik Suriye” ilkesinden vazgeçmesi isteniyor.  Suriye’nin bölünmesine Türkiye’nin olası itirazlarına değinilirken de “ABD, Suriye Kürtlerin PKK ile bağları kesmelerinde israr ederek Ankara’yı teskin edebilir” iddiasına yer veriliyor. 

ABD’nin büyük tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal'ın tanınmış dış politika yazarı Bret Stephens'ın “Suriye için tek çözüm” başlığı ile yayımlanan yorumunda Suriye’ye yönelik “bir bölünme planı, her şeyi çözmez ama Balkanlar örneği,  işleyebileceğini gösteriyor” görüşünü öne sürdü.

Şimdiye kadar Suriye için Annan ve Brahimi Planları dahil, 17 büyük barış girişiminin olduğuna işaret eden Stephens,  bu girişimlerin sonuç vermediği gibi, Suriye’deki beş yıllık savaşın sonucunda beş milyon kişinin mülteci olduğunun, 440 kişinin ise hayatının kaybettiği altını çiziyor.

BİRLEŞİK SURİYE'DEN VAZGEÇİLMELİ

ABD’de Ocak ayında göreve gelecek yeni yönetimin kendi Suriye politikasına ihtiyacının olacağını düşünen yazar, yeni yönetimin ilk  adım olarak  “birleşik Suriye” ilkesinden vazgeçmesi gereğini de savunuyor.

Bret Stephens,  “En iyi seçenek, ülkenin bölünmesidir” iddiasında bulunduğu yazısında bölünme fikrine karşı çıkanların ise böyle bir durumda çizilecek yeni sınırların ülke içinde yıkıcı çekişmeleri çözmeyeceği gibi başta Türkiye olmak üzere dış oyuncuların bu düzenlemeye itiraz etmek için gerekçe ve araçlarının olacağına işaret ettiklerine dikkat çekiyor.

Bütün bunlar doğru olmakla birlikte, bir bölünmenin diğer alternatife kıyasla daha iyi bir çözüm olduğunun savunulduğu yorumda, Suriye’nin Akdeniz bölgesinde oluşturabilecek bir devletin, Esad hanedanının devamı anlamına gelse de Aleviler için güvenli etnik bir vatan sağlayabileceği öne sürüldükten sonra  “Iraklı Kürdistan’la birleşmiş bir Kürt bölgesi, Türklerce  bir tehdit olarak görülür. Ancak ABD hava gücü tarafından savunulursa eğer siviller için güvenli bir bölge olabilir” iddiasında bulunuyor.

"TÜRKİYE, IRAK KÜRDİSTANINI KABUL ETTİ"

Bret Stephens Suriye’nin kalan kısmının IŞİD’ten temizlenmesi için  “sınırlı ama belirleyici bir NATO müdahalesi”, Özgür Suriye Ordusunun donatılması ve bir Arap istikrar gücünün konuşlanması gerekeceğini düşünüyor.  Stephens şu savları da öne sürüyor:

“Bütün bu noktalar için çekimseler ve kuşkuların bulunduğu doğrudur. Türklerin genişlemiş bir Kürt devleti kabul edebilir mi? Halen Iraklı Kürdistan’ı kabul etmiş durumda ve ABD, Suriye Kürtlerden Türkiye’deki Kürt PKK gerillalarıyla bağları kesmelerinde ısrar ederek Ankara’yı teskin edebilir