Washington, Ankara'yı gene üzecek

Türkiye'deki bazı siyasi liderlerin, kendilerini iş başına getirenlere rağmen, herkesi kandırma işlemlerine devam etmesi, Washington'u bile şaşırttı. Hem de, Washington'un söyledikleri yalanlara inanmadığını bile bile, yüzlerine bu durum söylenmesine rağmen, konu üzerindeki ısrarcı oluşları, ABD başkentini korkutuyor. Özetle, sizlere 3 yıldır anlatmaya çalıştığımız, gerçek artık anlatılamayacak boyutlara ulaştı.

                Washington'a, Mart sonunda güvenlik zirvesi konferansı için gelecek olan Erdoğan'ın, gelişmeler sonunda üzüleceği anlaşılıyor. Şu ana kadar, Erdoğan'ın Washington'da, ABD Başkanı Obama ile ikili baş başa görüşme talebine, Beyaz Saray olumlu yanıt vermiş değil. Erdoğan yurt dışı gezilerinde yapacağı toplantılar da tehlikeye girmiş durumda. Buna sebep, Kongre'deki yeni bir karar tasarısı. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarı tehlike çanları çalıyor. Mısır'da Mübarek'in devrilmesi ardından iktidara gelen, sonra da atadığı Genelkurmay Başkanı Sisi tarafından devrilen, Mursi'nin örgütü, Müslüman Kardeşler'i, terör örgütü olarak tanımlayan bir tasarıyı kabul etti. Komisyonda, 10'a karşı 17 oyla kabul edilen ve Genel Kurul'un oyuna sunulan tasarıda, Müslüman Kardeşler Örgütü'nün yasa dışı faaliyetlerini, ABD'de sürdürdüğü ileri sürüldü. Bu örgüt faaliyetlerine katılan Washington'daki bazı İslamcı teşkilatlar, oldukça dikkat çekici.

İşte ayrıntılar...

Tasarıdaki ayrıntıyı aktarıyorum;

Tasarıda, Müslüman Kardeşler'in ABD'de faaliyette bulunduğu, bu faaliyet kapsamında, ABD Filistin Komitesi'ni kurduğu, bu komitenin, Kutsal Topraklar Vakfı, Filistin İçin İslam Birliği ile Araştırma ve Çalışma İçin Birlik Vakfı adlı kuruluşlardan oluştuğu ileri sürüldü. Bu listeye daha sonra, ABD'nin en geniş ağa sahip Müslüman yurttaşlık hakları savunucusu kuruluşu, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) katıldığı da iddia edildi. Şimdi, bu tasarıda, doğal olarak Amerikan Musevi lobisinin katkısı da var. Ancak, İsrail ile ilişkileri düzeltmeye çalışan Ankara, bu tasarı için ne açıklamada bulunacak merak konusu?

Gelelim örgütlere. Şimdi Erbakan döneminde başlayan, Abdullah Gül ile Washington'a yaptıkları ilk ziyaretlerinde gizlice gittikleri Virginia'daki bir örgütün, ertesi gün, FBI tarafından basıldığını hatırladım aniden. Gül, ben bu haberi yapınca, ta İstanbul'dan arayıp, orayı ziyaret etmediklerini söylemiş, ancak Amerikan gazetelerinde ertesi gün, boy boy, çekilen resimleri yayınlanmıştı.

O tarihte başlayan Washington'daki İslamcı örgütlerle yakın dirsek teması devam etti. Hatta bu örgütler, AKP tarafından kurdurulan, Washington'daki düşünce üreten kurumlara tarikat kavgası sonrası, toplama seyirci sağlamada da başarılı katkılarda bulunmuştu. Şimdi bu örgütün başı belada. Hem de, ABD Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Trump gibi, seçimi kazanmak için her yolu deneyen, garip bir politikacının söylemlerinin, oldukça büyük taraftar topladığı bir zamanda.

Şimdi bu tasarı, Temsilciler Meclisi'nde kabul edilirse, ardından Senato komisyonları ve Genel Kurul'da görüşülüp yasalaşacak. Ardından imza için ABD Başkanı Obama'nın önüne gidecek. Bakarsınız Obama imzalamayıp, tasarıyı veto eder, bu olasılık da var. Ama unutmayın, bu yıl ABD'de, hem Başkanlık, hem de Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'nun üçte birini de yenileyen seçimler yapılacak.

Muhteşem ziyaret!

Böylesine gelişmeler devam ederken, Ankara'dan ilginç bir ses yükseldi. Ankara'dan birisi kalkıp, ABD'nin terör örgütü sayarak ateşkes kapsamı dışında bombalanmasına izin verilen bir örgütü savundu. El Nusra'dan söz ettiğimi anladınız. El Nusra'nın, ne hikmetse Ankara nezdinde bir konumu var. Şimdi bu gelişmeler ışığında oturun bir düşünün, Erdoğan'ın gelecek ay sonunda yapacağı ve de 2 yıl önce inşaatı bitmiş bir camiyi açacağı, Washington ziyareti ne kadar muhteşem geçecek. 

 

Yazarın Diğer Yazıları