Washington PYD ile iş birliğini artırıyor

Washington PYD ile iş birliğini artırıyor
Suriyeli ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programının çökmesinin ardından ABD, tüm desteğini Suriyeli Kürtlere, yani terörist PKK’nın uzantısı PYD’ye vereceğini açıkladı

Washington PYD ile iş birliğini artırıyor

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye’deki muhalifleri eğittikleri programı gözden geçireceklerini ve bundan sonra bölgedeki Kürt güçleriyle daha yakın çalışacaklarını açıkladı. Bölgedeki Kürt gücü, bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD. Carter, ABD’nin Kürtlerle yaptığı çalışmaların yetenekli ve motive kara güçlerine iyi bir örnek olacağını belirtti, “Kürtlerle yaptığımız çalışma verimli” dedi.

Program geliştirilecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın konuyla ilgili açıklama yapacağını duyuran Savunma Bakanı Carter, “Son birkaç haftadır bu programı geliştirmenin yollarını arıyoruz. Bundan önceki çabalardan memnun değilim” diye konuştu. Yeni plana göre ABD ordusu tarafından eğitilmiş muhalifler, IŞİD’e karşı küçük birimler halinde savaşmak yerine mevcut ve daha geniş Kürt ile Arap güçlerine eklemlenecek.

Odağı değişti

New York Times gazetesi, Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı ılımlı muhaliflerin eğitilerek silahlandırılmasını öngören 500 milyon dolarlık eğit-donat programından vazgeçildiğini yazmıştı. İngiliz Reuters haber ajansına konuşan bir Pentagon yetkilisi ise programının sona ermediğini, sadece odağının değiştiğini söyledi. ABD yetkilileri yeni programda mevcut Kürt güçlerine asker toplamaya odaklanacaklarını bildirdi.