WSJ: Orta Doğu ve Avrupa konut için İstanbul’a akıyor

WSJ: Orta Doğu ve Avrupa konut için İstanbul’a akıyor
İstanbul’daki lüks konut olanaklarının, Orta Doğu ve Avrupa’dan alıcıları çektiği belirtilirken yurt dışındaki başka kentlere göre fiyatlarını hesaplı bulan alıcıların İstanbul’a “aktığı” vurgulanıyor.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, İstanbul’daki lüks konut satışlarını irdelerken çeşitli fotoğraflara yer verdiği geniş haberinde “İki kıtayı birleştiren, hızlı büyüyen kent özel bir dönem yaşıyor. Orta Doğu  ve Avrupa’dan alıcılar, yükselen ama göreli olarak hesaplı sayılabilecek fiyatların çekiciliğinden etkilenerek kente akıyor” diye yazıyor.

Boğaz’daki  evler
Gazete, İstanbul’da lüks emlak piyasasında yaşananları “Asırlar, İstanbul’un siluetine Mavi Cami ve Aya Sofya’nın kubbeleri hakim olmuştu. Bugün, bu dini abidelere lüks yaşam tarzına adanmış yüksek tapınaklar katılmış durumda” sözleriyle aktarıyor. Knight Frank küresel konut fiyat endeksine göre, Türkiye’deki lüks konut fiyatlarının, 2013 yılının ilk çeyreğinden 2014 yılının ilk çeyreğine kadar yüzde 13.8 oranında yükseldiğini anlatan gazete böylece Türkiye’nin emlak piyasasının “Dubai, Çin ve Estonya’dan sonra dünyanın en iyi performans gösteren dördüncü piyasası olduğunun” altını çiziyor.
WSJ, İstanbul’daki lüks konut fiyatlarının Londra veya Manhattan’a göre, kat kat ucuz olduğunu vurguladı.Bu arada, haberde başta Boğaz olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerdeki lüks konut projelerine dikkat çekiliyor. Boğaz’a bakan bir tepede bulunan büyük bir konut, 15-25 milyon dolara mal olurken Boğaz kenarındaki aynı tür bir konutun fiyatının ise, 30-40 milyona tırmandığı anlatılıyor. Haberde ayrıca, İstanbul’da yabancı alıcılara yönelik kısıtlamaların yok denecek kadar az olduğu, satış sürecinin 40 gün kadar sürdüğü de belirtiliyor.