YABANCI YAZARLARA GÖRE ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA MUSTAFA KEMAL’İN ROLÜ -3-

YABANCI YAZARLARA GÖRE ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA MUSTAFA KEMAL’İN ROLÜ -3-
Düşman çıkarma yapmadan düşmanın nereye çıkarma yapabileceğini sezmişti

Kabatepe-Arıburnu bölgesinde Anzaklar ilk karaya çık-tıkları zaman, 9. Tümenin 27. Alayının 2 taburu Arıburnu sahilinde ileri karakol olarak görev yapmaktaydı. Anzak çıkarmasıyla birlikte, bu birlikler Anzak 8. topçu bataryasının yoğun ateşi altında kaldı ve buradan Kemalyeri’ne doğ-ru gerisin geri kaçmaya başladı. Türk karargâhında bulunan 9. Tümen Komutanı Yarbay Halil Sami Bey bu durumu öğrenince 97. Alayın 2. Taburunu ve 9. Tümenin makineli silahlı grubunun, Kocadere sahiline doğru giderek düşmanı karşılamasını istedi.
Ancak bu Türk birlikleri Anzaklarla ilk karşılaştıklarında tutunamayarak hemen dağılıverdi. Böylece Anzaklar önlerinde hiç bir engel görmeden hızla 971 no’lu Kocaçimen Tepe’sine ilerlemeye başladı (Bean I, 1981:447).
Bu arada 25 Nisan 1915 sabahı saat 05.30’da 9. Tümenin 5 ve 7. Alayları Bigali yakınlarında Kemalyeri’ne 1.5 mil mesafede hâlâ yedek bekletiliyordu. Yarbay Mustafa Kemal ise bu alaylarla birlikte 971 no’lu Kocaçimen Tepe’sine hareket etmek için ısrarcı olmaktaydı. Çünkü sabah ilk gelen bilgiler çok önemliydi. Bu bilgiyi analiz eden Yarbay Mustafa Kemal, düşmanın ilk hedefinin Arıburnu’ndan hareketle 971 no’lu Kocaçimen Tepe’si olduğunu anlamıştı (Bean 1,1981:449).
Mustafa Kemal iyi yetişmiş güçlü ve kararlı bir askerdi. O, 5.Ordu’nun yedek bekletilen en iyi komutanlarından biriydi. O, daha düşman çıkarma yapmadan düşmanın nereye çıkarma yapabileceğini sezmiş ve 9. Tümen Komutanı Yarbay Halil Sami Bey aracılığıyla Liman Paşa’dan Arıburnu’ndan çıkarak Kocaçimen Tepesi’ne doğru ilerleyecek düşmana karşı tedbir almak istemişti. Ancak Liman Paşa, Yarbay Mustafa Kemal’e izin vermedi. Yarbay Mustafa Kemal ise Kocaçimen Tepesi’nin savunmasının bir tek tabura vermenin yanlış olduğunu ve buranın düşman eline geçmesi durumunda cephede savaşın daha ilk günden kaybedilmiş olacağını biliyordu. Yarbay Mustafa Kemal, Liman Paşa’dan istediği izinlerin olumsuz gelmesi üzerine bu kez tüm risk ve sorumluluğu üzerine alarak Bigali’den 19. Tümen’in 57. Alayı ile Kocaçimen’e doğru hareket etti (Bean I, 1981:448).
Bu 57. Alay’a daha sonra Dağ Topçu Bataryası da katıldı. Yarbay Mustafa Kemal’in yanında 57. Alayın 1. Taburunun Komutanı Zeki Bey de vardı. Elindeki harita ile yolunu arayarak hedefine ulaşmaya çalışan Yarbay Mustafa Kemal, Kabatepe ile Conkbayırı arasındaki bir dereye vardığı zaman geri doğru kaçan Türk askerleriyle karşılaştı. Yarbay Mustafa Kemal önce onların önüne geçerek onları durdurdu ve onlara niçin gerisin geri kaçtıklarını sordu? Askerler Yarbay Mustafa Kemal’e Anzakların Arıburnu’ndan karaya çıkarak Kocaçimen’e doğru geldiklerini söyledi (Bean I, 1981: 448).