Yahudi karşıtlığından Müslümanları sorumlu tuttu

Yahudi karşıtlığından Müslümanları sorumlu tuttu
Almanya’da Federal Meclis, hükümete antisemitizmle mücadele sorumlusunun görevlendirilmesi çağrısını yaparken, aşırı sağ ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise antisemitizmin “Müslümanlardan kaynaklandığını” iddia etti.

Federal Meclis, Yahudi düşmanlığıyla daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla “antisemitizmle mücadele sorumlusu” görevinin oluşturulmasını istedi. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi’nin sunduğu ortak karar tasarısı oylamaya sunuldu.

DW Türkçe’ye göre, oylamada tasarının görüşülmesine devam etmek isteyen Sol Parti çekimser kalırken, AfD de dahil olmak üzere diğer tüm partilerin milletvekilleri ‘evet’ oyu kullandı.

Mecliste parti temsilcilerinin sırayla söz aldığı oturumda AfD adına konuşan Beatrix von Storch, Almanya’da Yahudi düşmanlığının “özellikle Müslüman göçmenlerden kaynaklanan bir sorun” olduğu iddiasında bulundu.

YEŞİLLER'DEN AfD’YE: BÜYÜK YAHUDİ DÜŞMANLIĞINIZ VAR

Diğer partiler adına konuşma yapan milletvekilleriyse AfD’yi “kendi içlerindeki Yahudi düşmanı eğilimlere mesafe almamakla” suçladı. Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt, AfD’yi hedef alan konuşmasında, “Sizin büyük bir Yahudi düşmanlığı sorununuz var” dedi.

Bu arada, Almanya Yahudileri Merkez Konseyi, söz konusu karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Konsey Başkanı Josef Schuster da göçmenlere yönelik  uyum kurslarında antisemitizm konusunun daha fazla yer almasında ise geç kalındığını söyledi. Schuster, “Ancak Müslümanlara karşı genel bir şüphenin oluşturulmasını ya da dini bir azınlığı dışlamak amacıyla konunun araçsallaştırılmasını açık bir şekilde reddediyoruz” dedi.

Habere göre, Federal Meclis’te kabul edilen karar metnine göre, atanacak yetkilinin bilim, eğitim ve sivil toplum alanlarından gelen bağımsız bir uzmanlar grubunun danışmanlığında çalışması planlanıyor. Antisemitizmle mücadele sorumlusunun, Başbakanlık ya da İçişleri Bakanlığı bağlı olması düşünülüyor.