Yahudiler öldürmeden duramıyor!

Yahudiler öldürmeden duramıyor!
İsrail, önce ateşkesi 24 saat uzattığını açıkladı, ardından Hamas’ın tavrını bahane edip, katliama kaldığı yerden devam etti

Yahudiler öldürmeden duramıyor!

İsrail ordusu Gazze üzerindeki taarruza kaldığı yerden devam ediyor. Gazze’ye ateşkesin ardından İsrail’in bombaları yağmaya başladı. İsrail, ateşkesin ardından Filistin Gazze şeridine yeni bir hücum başlattı. İsrail ordusu, Hamas’ın ateşkes teklifini kabul etmemesi üzerine Gazze’ye yönelik operasyonlarına devam edeceğini duyurdu. Söz konusu açıklamanın ardından İsrail ordusu, bölgeye saldırılara başladı. İsrail gece yarısında, devam eden 12 saatlik ateşkesi 24 saat daha uzatma kararı almıştı. Hamas ise İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesini içermeyen hiçbir ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıklamış, daha sonra dün öğle saatlerinde ateşkese onay vermişti.

Ölü sayısı 1000’i geçti
Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında ölen Filistinli sayısının 1000’i geçtiğini açıkladı. Gazze’de cumartesi günü gerçekleştirilen insani ateşkesle birlikte İsrail’in saldırıları sırasında yaklaşılamayan alanlardan birçok cesedin çıkarıldığı bildiriliyor. Yaralı sayısının ise 5870 olduğu aktarılıyor. Ateşkes sonrası Gazze’de bazı Filistinlilerin sokağa çıktığı, bir bölümünün saldırıya uğrayan bölgelerdeki evlerini ziyaret ettiği görüldü. Gazze’de cumartesi günü bankalar açılırken, tahrip olan elektrik ve su alt yapılarının onarımı çalışmaları yapıldı.

43 İsrail askeri öldü
İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı tarihten bu yana 43 askerinin öldüğünü bildirdi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, son olarak İsrail’in orta kesimdeki Gan Yavne kentine düzenlenen bir saldırıda uzman çavuş Barak Refael Degorker’ın (27) öldüğü, 1 askerin ise hafif yaralandığı belirtildi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise saldırılarda 80’den fazla İsrail askerini öldürdüklerini ifade ediyor.


Kerry’ye ateş püskürdüler
Paris’teki görüşmelerde “Hamas’ın çıkarlarını temsil ettikleri” iddia edilen Türkiye ve Katar yer alırken, İsrail’de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ateş püskürüldüğü yorumları yapılıyor ve İsrailli liderlerin Kerry’nin tutumundan “derin bir şaşkınlık” duydukları belirtiliyor. Times of İsrail sitesi “Kerry, Katar ve Türkiye ile müzakere ederken Mısır ve İsrail ile müzakere etmediği için İsrail’de ateş altında” başlığını kullandığı haberinde Paris’teki görüşmelere katılımcılar ve yapılan açıklamalara ilişkin bilgi verdikten sonra İsrail liderliğinin Kerry’den duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Kerry’ye yönelik ilk açık eleştirinin Haberleşme Bakanı Gilad Erdan’dan geldiği belirtilen haberde Erdan’ın İsrail’in, Kerry’in İsrail - Hamas ihtilafına son vermek için son günlerde yaptığı temaslardan duyduğu rahatsızlığını yansıttığına dikkat çekiliyor ve “siyasi bir çözümden daha çok uzak olduğumuz ortada” dediği aktarılıyor. Haberde şöyle devam ediliyor:  “İsrailli liderleri, özel sohbetlerde Kerry’in Paris’te liderlikleri İsrail’e açıkça düşmanca bir tavır içinde ve İsrail tarafından Hamas’ın çıkarlarını temsil ettikleri gibi görülen Türkiye ve Katar’ın temsilcileriyle görüşmeler yaparken İsrail, Filistin yönetimi ve Mısır’ı dışlamasından derin bir şaşkınlık duydukları işaretini veriyorlar.” 


Hem uyarı, hem gönül alma
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türk yetkililerin Gazze krizi sırasında kullandığı ifadelerin rahatsızlık verdiğini ancak Türkiye’nin İsrail - Filistin konusunda hâlâ etkili bir role sahip olduğunu söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan sözcü Marie Harf, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu üç kez aradığını ve tarafların Gazze krizini görüştüklerini söyledi. Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın İsrail için kullandığı ifadeleri ve bunun Washington’a verdiği rahatsızlığı hatırlatarak, niye hâlâ Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile konuşulduğunu sorması üzerine Harf, “Türkler’in hâlâ oynayabilecekleri etkili bir role sahip olduklarını” belirtti. Başbakan’ın açıklamalarının Türkiye’nin bu rolünü daha da “zorlaştırdığını” ifade eden Harf, buna rağmen Hamas’la ilişkisi olan Türkiye’nin bu rolü oynaması gerektiğini söyledi.