Rus uçakları havalandı ABD ve NATO uyardı

Rus uçakları havalandı ABD ve NATO uyardı
Bölgedeki Rus ordusu hareketlenirken, ABD dışişleri Bakanı, Rusya'nın Ukrayna'da askeri müdahaleye girişmesinin vahim bir hata olacağını söyledi. NATO da Kırım'a dikkat çekti

Rus uçakları havalandı ABD ve NATO uyardı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Ukrayna'da askeri müdahaleye girişmesinin vahim bir hata olacağı uyarısında bulundu. Rus lider Vladimir Putin'in orduya alarm vermesinin ardından savaş uçakları havalanırken, açıklama yapan Kerry, "Bence Rusya bu konuda (Ukrayna) verdiği hükümlerde çok dikkatli olmalı. Sürtüşme peşinde değiliz. Ancak şunu çok net ortaya koyuyoruz ki, her ülke Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine saygı göstermeli. Rusya bunu yapacağını söylemişti ve bu sözünü yerine getirmesinin önemli olduğu düşünüyoruz" dedi. NBC TV'sine mülakat veren Kerry, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğine saygı göstermeye yönelik sözünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Kerry, zor durumdaki Ukrayna ekonomisine yardım için ülkeye 1 milyar dolara kadar kredi garantisi sağlayabileceklerini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise ABD başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere verdiği brifingde, "Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırında alarm durumuna geçirilmesine" yanıtının sorulması üzerine, ABD'nin, Ukraynalı liderlerin tüm ülke halkını temsil etmek üzere kapsayıcı, çok partili hükümet kurma ve ülkede düzen, istikrar ve birliği sağlama yönünde devam ettirdikleri çalışmalara kuvvetli destek verdiğini vurguladı. Earnest, bu süreç ilerledikçe ABD'nin Ukrayna'daki ve bölgedeki tüm tarafları, uzlaşıyı ve ülkenin siyasi ve ekonomik sağlığına geri dönüşünü desteklemeye çağırdığını belirtti. Bu arada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Rusya'yı Kırım konusunda uyardı. Rasmussen, "Kırım'daki gelişmelerden endişeliyim. Rusya'dan tansiyonu yükseltecek ya da yanlış anlamaya neden olacak herhangi bir eylemde bulunmamasını ısrarla talep ediyorum" diye konuştu. 

Kabine Meydan'da 

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinden sonra kurulan geçici kabine, "Maidan"  olarak bilinen Bağımsızlık Meydanı'da halka tanıtıldı. Ukrayna Parlamentosu, muhalif Vatan Partisi Grup Başkanı Arseniy Yatsenyuk'u Başbakan olarak seçti. Önde gelen muhalif eylemcilerin de yer aldığı Bakanlar Kurulu için parlamentoda güvenoylaması yapılacak. Bu arada Cumartesi günü Meclis tarafından azledilen Viktor Yanukoviç uluslararası arananlar listesine konuldu. Rus yetkililer, Yanukoviç'in güvenliğinin sağlanacağını vurguladılar.

150 bin asker, 880 tank 90 savaş uçağı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Batı ve Merkez askeri bölgelerinde ordunun savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesi emri vermesinin ardından, Rus ordusunda hareketlilik başladı. Açıklamaya göre, Rus savaş uçakları, Rusya sınırı boyunca devriye uçuşu gerçekleştirirken, IL-78 havada yakıt ikmali uçağının da görev alacağı kaydedildi.

Denetim kapsamında kara ve deniz birliklerinde güvenlik seviyesi yükseltildi. Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, Rus ordusunun savaşa hazırlığının test edilmesi amacıyla düzenlenen ani denetime, yaklaşık 150 bin asker, 90 savaş uçağı, 120'nin üzerinde helikopter, 880 tank ve 1200 askeri araç katılacak. Bu kapsamda askeri birlikler kendilerine verilen görevleri, belirli bir program dahilinde yerine getirecek. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Batı ve Merkez askeri bölgelerinde yapılan denetimin, Ukrayna'daki durumla hiçbir bağlantısı olmadığını öne sürmüştü.