Yardım izdihamında silah sesleri yükseldi!

Yardım izdihamında silah sesleri yükseldi!
BM yardımlarının dağıtıldığı Musul'da, yüzlerce kişinin yer aldığı alana askerlerin ateş açmasıyla büyük panik yaşandı.

Irak'taki Musul operasyonunda 50 günden fazla bir süre geride kaldı, ordu birlikleri şehir içindeki IŞİD'e karşı verilen sokak savaşlarında yavaş ilerliyor.

Evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce kişi ise, kent dışındaki kamplarda zor şartlar altında yaşam savaşı veriyor.

Reuters haber ajansı, Birleşmiş Milletler'in bölgeye gönderdiği yardımların dağıtılmasını fotoğrafladı. Musul dışındaki Zehra semtinde toplanan yüzlerce kişi, yardım alabilmek için birbirini ezdi.

Oluşan izdihamı bitirmek için askerlerin havaya ateş açması ise, büyük paniğe yol açtı.

17 Ekim'de başlayan operasyonda yerinden olan sivillerin sayısı yaklaşık 100 bin. Musul içinde halen 1 milyona yakın sivilin bulunduğu tahmin ediliyor.

--8134313.jpeg

5 ÇOCUK ANNESİ KADIN CEPHEDE

Iraklı Miad el Cubburi ise, cephedeki güçlere katılan bir kadın asker. Reuters haber ajansı, başörtüsünün üstüne kamuflaj kepini giyen Cubburi'yi binlerce erkek arasında alışılmadık bir figür olarak tanımlıyor. Beş çocuk annesi, uzaktan bakıldığında erkek askerler gibi görünüyor.

IŞİD'den nefret ettiği için cephede yer aldığını söyleyen Cubburi, "Bu askerlerin tümü benim kardeşlerim, aralarında olduğum için gurur duyuyorum" diyor.

Cubburi aşiret güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı 10 gündür cephede ve henüz bir çatışma deneyimi yok. Köyü Kanus'tan yaz mevsiminde ayrılmak zorunda kalan kadın askerin kocası ise kaldıkları kampta tutuklanmış. Cubburi, kocasının yanlış bir şey yapmadığına inanıyor ve isminin bir itirafçı tarafından verilmiş olabileceğini düşünüyor.

Kocasının hapse konmasıyla yaşları 1 ila 9 arasında değişen çocuklarını Tikrit'teki akrabalarının yanına bırakan Cubburi, çocuklarının kendisine ağlayarak "Öleceksin, biz korkuyoruz" dediklerini, "Onlara ölmeyeceğimi söyledim" yanıtı verdiğini anlatıyor.

ABD'nin başını çektiği koalisyonun hava saldırılarıyla destek verdiği Musul operasyonuna, Irak ordusu, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri katılıyor.

Terör örgütü IŞİD, Haziran 2014'te Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirmişti.