Yardımcı hakemler konu mankeni mi?

Devre arasında yapılan seminerde kale arkası asistan hakemlere, müsabaka hakemi sormadan topun çizgiyi geçip geçmediği hariç, posizyonlara müdahale edilmemesi talimatı verilmişti. Hal böyle olunca asistan hakemler orada konu mankeni durumuna düşer. Öyle pozisyonlar vardır ki hakeme kapalı kalmıştır. O nedenle yardımcıya sormama durumu olamaz. Yardımcı da sorulmayınca pozisyona müdahale etmek durumunda olamaz. Esasında 12 gözden oluşan 5 hakemle 4. hakem sahada kuş uçurmaması gerekmektedir. Son günlerde 4. hakem, teknik adamların sahadaki müsabaka hakemlerinin beğenmediği kararlarını şikayet mercii oldu.  Ama kararları veren o değilki. Bu tablolar hiç de hoş olmuyor. Görülen o ki bu 4. hakemler oyuncu değişikliği, süreye ilaveler dışında başka birşey yapamıyorlar ve teknik adamlara dert anlatmakla zamanı geçiriyorlar. Bu tablolar aciler bertaraf edilmeli. Bizim zamanımızda müsübaklar 3 hakemle oynanırken, şimdiki 4. hakemlerin işini saha görevlisi rahmetli Necdet Türantos yapıyordu. Hiç olmazsa teknik adamlar ona gitmiyor bu itiraz tabloları da olmuyordu.


Akhisar-Balıkesir
Ali Palabıyık

Balıkesir'in beraberlik golünde, rakibin kaleci Oğuz'a faulü yok, takım arkadaşıyla çarpıştı ve karar doğru. Akhisarlı Orhan'ın bir pozisyonda kolu açık ve penaltı çağrıştırıyordu!

Trabzonspor-Erciyesspor
Hüseyin Göçek

SAİ Erciyes'in kafa golünde faul yoktu karar doğru. Edinho'nun rakibin sırtına iki ayağıyla tekmesine kırmızı kart çok çok doğru. İyi bir müsabaka çıkardı.

Kasımpaşa-Başakşehir
Süleyman Abay

Başakşehir'in sayılmayan golünde yardımcısının faul ve ofsayt uyarısı nedeniyle müdahalesi doğru. Kasımpaşa'nın sayılmayan golünde hakem ve yardımcısının iptal kararı, top rakipten geldiği için çok büyük bir hata. Havaya sıçrayan ve arkası dönük olan İlhan Eker'in koluna çarpan topa verilen penaltı tartışılır.

Karabük-Fenerbahçe
Cüneyt Çakır

İy bir müsbaka çıkardı ancak son dakikalarda Fenerbahçeli Sow'un arkadan gelip Tanju'yu tutup bırakması penaltı olmalıydı. Arkadan müdahalelerde istem dışı temaslar daima ihlaldir.

Torku Konya-Eskişehir
M. Kamil Abitoğlu

Kamil Abitoğlu, 6 puanlık müsabakayı hatasız yönetti.

 

Gençlerbirliği-Çaykur Rize
Özgür Yankaya

G.Birliği'nden Gosso'nun hareketi direkt kırmızı karttı ancak itirazlarını sürdürdüğü için 2. sarıdan kırmızı gördü. İlk sarı zaten yanlıştı. Diğer ikişer sarıdan ihraçlar doğru. Kıvanç'a da sarı çıkmalıydı vermedi. Rizesporlu Giray'ın kolları açıkken topun çarpmasına penaltı verilmeliydi.

Beşiktaş-Mersin İY
Mete Kalkavan

Serbest vuruşta ceza alanındaki futbolculara "gözüm üzerinizde" ikazının hemen devamında Mitrovic'in Demba Ba'yı alıp götürdüğü pozisyon ile Sadık'ın Franco'ya arkadan gelip baldırına vurup düşürüşü net penaltıydı. Ayrıca Güven'in kolu açık topu karşılayışıda da penaltı çağrıştırıyordu. Bunlar büyük hatalardı.

Galatasaray-Bursaspor
Fırat Aydınus

Melo'nun ilk gördüğü sarı kart doğru, rakibin suratına giden kolu ve ayağına basışı da ayrı ayrı sarı kartlıktı. Volkan'ın 2. sarısı ve net elle oynama hareketine verilen penaltı doğru karar. Gözden kaçan ince bir posizyon ise Muslera ile karşı karşıya kalan Ozan'a, Koray'ın ayağına dokunması görülmesi zordu buna da bir penaltı verilmeliydi.


Gaziantepspor-Sivas
Bülent Yıldırım

Gaziantepli Binya'nın hareketine penaltı ve bariz gol şansı nedeniyle de kırmızı kart doğru. Kötü zemine rağmen tempolu bir müsabaka yönetti.

 

Yazarın Diğer Yazıları