Yargı paketi Meclis’e geliyor

Yargı paketi Meclis’e geliyor
Meclis’in yeni haftadaki gündemini yargı paketi tasarısı ve HSYK’da değişiklik öngören yasa teklifi oluşturacak

Yargı paketi Meclis’e geliyor

AYN el-Arap eylemlerinin ardından iktidarın acilen hazırladığı “Güvenlik Paketi” ile ilgili düzenlemenin Meclis’e tasarı olarak sunulması ve bütçe görüşmeleri başlamadan Genel Kurul’dan geçirilmesi amaçlanıyor.

Avukata hakim ve savcılık yolu
HSYK’da değişiklik öngören 35 maddelik yasa teklifi de yarın Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Düzenleme ile mesleğinde en az 2 yıl çalışmış avukatlara hakim ve savcılık sınavına girebilme imkanı tanınıyor.

Meclis bu hafta gündemine iki önemli düzenlemeyi alıyor. Salı günü TBMM Adalet Komisyonu’nda yargıda önemli düzenlemeler içeren, hakim ve savcılara zammı da düzenleyen 35 maddelik teklif ele alınacak. Düzenlemeyle mesleğinde en az 2 yıl fiilen çalışmış avukatların hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilmelerine imkân tanınıyor. Bu konuda 5 yıllık fiili çalışma süresi kısaltılıyor. Hakim ve savcı adaylığına atanabilmek için “giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak” şartı, “giriş sınavının yapıldığı ocak ayının 1’inci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak” şeklinde değiştiriliyor. Yasa teklifiyle mesleğe kabul edilenlere HSYK tarafından verilen kimlik kartı, tüm resmi ve özel kuruluşlarca resmi kimlik olarak geçecek. Bu hafta ayrıca hükümet tarafından polise önemli yetkiler getiren tasarı da Meclis’e sunulacak. Bu tasarıda ayrıca eylemlere yönelik düzenlemeler de yer alacak. Genel Kurul’da Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sözlü soruları yanıtlayacak ve bazı uluslararası sözleşmeler görüşülecek.