Yargıtay’da HSYK üyesi seçimi yarın

Yargıtay’da HSYK üyesi seçimi yarın
12 Ekim’de yapılacak olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) üyelik seçimi için Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi seçim tarihleri belli oldu. 3 asil ve 3 yedek üye belirlenecek olan Yargıtay’daki seçimler yarın yapılacak.

Yargıtay’da, HSYK üyeliği için 16 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Türkiye Adalet Akademisi ise 16 Ekim’de yapılacak seçim ile kendi üyeleri arasından HSYK’ya bir asıl ve bir yedek üye gönderecek. İlk toplantıda yasal çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı, katılan üyelerle 20 Ekim’de yapılacak. Türkiye Adalet Akademisi’ne adaylık başvurusunda bulunan isimler ise şöyle: “Yılmaz Akçıl (Danıştay üyesi, Adalet Akademisi Başkanı), Ömer Kerkez (Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü), Musa Heybet (Ankara İdare Mahkemesi Başkanı), Rifat İnanç (Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı).” HSYK’ya 2 asıl, 2 yedek üye gönderecek olan Danıştay’da ise seçim tarihi henüz belirlenmedi. Danıştay’daki seçim gününün önümüzdeki hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor.  

Yapısı değiştirilmişti
Yapısı 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla değiştirilen HSYK, ekim ayında yeniden şekillenecek. Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010 yılında yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev süreleri doluyor.  Bu nedenle adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK’nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için 12 Ekim’de seçim yapılacak. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak. Seçimde 12 bin 520’si adli yargı, bin 474’ü idari yargıdan olmak üzere toplam 13 bin 994 hakim ve savcı oy kullanacak. Yargıda Birlik Platformu ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adaylar, başvurularını tamamladı. Buna göre, seçimde 48’i adli, 16’sı idari yargıdan olmak üzere toplam 64 aday yarışacak. 12 Ekim’de yapılacak seçimde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye belirlenecek.