Abadi’den Türkiye’ye şok terörist uyarısı

Abadi’den Türkiye’ye şok terörist uyarısı
Irak Başbakanı Abadi, “Türkiye, teröristlerin Irak’a geçmesini engellemeli” derken Newsweek, TSK’nın IŞİD ile iş birliği yaptığını öne sürdü

Almanya’nın Münih kentinde yapılan güvenlik konferansında konuşan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, “Türkiye sınırlarını kontrol edebilir. Teröristlerin Irak’a geçmesini engellemeli” dedi. Abadi sözlerine şöyle devam etti: “Türk yetkililer sınırın çok geniş olduğunu ve kontrol edemediklerini söylüyorlar. Ben kontrol edebileceklerine inanıyorum. Teröristlerin Irak’a akmasını engellemek ortaklarımızın da yararınadır. Türkiye IŞİD’in Irak’a geçmesini engellemelidir.”

TSK iddiası
Amerikan Newsweek dergisi, IŞİD’in eski bir üyesinin ifadesine dayanarak, Türk ordusunun örgüt ile iş birliği yaptığını ve sınırdan geçişlerine izin verdiğini öne sürdü. İddianın kaynağı olarak gösterilen kişi ise Ömer adlı eski bir IŞİD üyesi. Kuzey Irak’ta zengin bir işadamının oğlu olan Ömer, Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşmak için Suriye’ye gitmiş, sonra kendini IŞİD’in içinde bulmuş. Ömer, IŞİD’in Suriye’deki kalesi olarak bilinen Rakka’da, haberleşme teknisyeni olarak görev yapıyormuş. IŞİD, Suriye’nin kuzeyindeki Resulayn’a saldırdığında kaçıp silahlı Kürt güçlerine sığınmış. Newsweek dergisine anlattığı iddialar ise çarpıcı. IŞİD’in Resulayn’a saldırmak için Türkiye sınırından konvoylarla geçtiğini, askerlerin buna izin verdiğini öne süren Ömer, şöyle devam etti: “IŞİD komutanları bize korkmayın çünkü Türklerle tam bir işbirliği içindeyiz diyordu. Örgüt, Türk Ordusu’nu özellikle de Suriye’deki Kürtlere saldırı söz konusu olduğunda müttefik olarak görüyordu. Kürtler Türkiye ve IŞİD için ortak düşmandı.”

100 bin cihatçı
Charlie Hebdo katliamıyla gündeme gelen Avrupa’dan cihat için Irak ve Suriye’ye gidenlerin sayısı konusunda İspanyol polisi daha önceki tahminlerin üstünde bir sayı açıkladı. Polis, Avrupa’dan 30 bin ila 100 bin dolayında kişinin savaşmak için Suriye ve Irak’a gittiğini ileri sürdü.