Yargıtay’dan şaşırtıcı “Yüce Divan” çıkışı

Yargıtay’dan şaşırtıcı “Yüce Divan” çıkışı
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yüce Divan görevinin Anayasa Mahkemesi’nden alınmasını ve Yargıtay’a verilmesini istedi

Zengin içtihat birikimi
Adlİ Yıl açılışı töreninde kürsüye gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Yargıtay’ın yıllardan beri baktığı davalardan edindiği deneyim, zengin içtihat birikimi, üyelerin yetişme biçimleri dikkate alındığında Yüce Divan görevinin, Yargıtay’a verilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.

4 Bakan’ın yeni adresi
Cirit’in talebi gerçekleşirse, 17/25 Aralık “yolsuzluk ve rüşvet” soruşturmaları nedeniyle muhalefetin takibindeki 4 eski AKP’li bakan Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan, Meclis’te karar alınması halinde Yargıtay’a bağlı Yüce Divan’da yargılanacak!

CHP ve MHP’nin şartı
Nitekim, 7 Haziran seçimlerinden sonra CHP ve MHP, kendileriyle hükümet kurmak için kapılarını çalan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na sundukları koalisyon şartlarının başında, haklarında iddialar bulunan 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilerek yargılanması geliyordu...  

 

Yargıtay’dan şaşırtıcı “Yüce Divan” çıkışı

İsmail Rüştü Cirit, yüksek mahkemelerin birbiriyle aynı seviyede olduğunu öne sürerek Yüce Divan görevinin Anayasa Mahkemesi’nden alınarak Yargıtay’a verilmesi gerektiğini söyledi.

Adli Yıl açılışı dolayısıyla Yargıtay Birinci Başkanlığı’nca Rixos Otel’de tören düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yüce Divan görevinin Anayasa Mahkemesi yerine kendilerinde olması gerektiğini söyledi. Yüksek mahkemelerin birbiriyle aynı seviyede olduğunu söyleyen Cirit, bu denkliğin bozulmasının hukuki güvenliği sağlamak bir tarafa, yaratılan karmaşa dolayısıyla hukuka duyulan güven ve inancı zedeleyeceğini öne sürdü. Yargı birliği sistemini kabul eden ülkelerde tek bir yüksek mahkeme varken, Türkiye’de birden fazla yüksek mahkeme bulunduğunu savunan Cirit, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunla getirilen bazı hükümlerin eşitler arasında eşitsizlik doğurduğu gerekçesiyle meslek mensupları ve yargı çalışanları arasında rahatsızlık doğurduğunu bildirdi. Ceza hukukunun, diğer hukuk dalları gibi kendine özgü kavram ve müesseseleri bulunan bir alan olduğunu belirten Cirit, “Yargıtay’ın yıllardan beri baktığı davalardan edindiği deneyim, zengin içtihat birikimi, üyelerin yetişme biçimleri dikkate alındığında Yüce Divan görevinin Yargıtay’a verilmesi uygun olacaktır” dedi.

Savcıların tutuklanması

“Hukuk devletinin, yargı da dahil her üç egemenlik erkinin de hesap verebildiği, hukuk içinde herkesten hesap sorulabildiği bir düzenin” adı olduğunu vurgulayan Cirit, şöyle devam etti: “Elbette hakim ve cumhuriyet savcılarının tutuklanması, adli ve idari soruşturmalara uğraması, görevden el çektirilmesi veya başkaca disiplin tedbirlerine muhatap olması, bir hukuk devleti için iftihar tablosu olamaz. Ancak her türlü cemaat-cemiyet çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesinin, hukukun bireysel veya grupsal ihtiraslara feda edilmesinin de hiçbir mazereti, açıklaması olamaz. Bazı üzücü gelişmelerin, bu çerçevede bir sebep olmaktan çok, sonuç olduğunu unutmamak gerekmektedir. Hukuka aykırı işlemlerin hedefi olan gazetecilerin, siyasetçilerin, hakim ve cumhuriyet savcılarının, bürokratların ve kritik noktalardaki silahlı kuvvetler mensupları ile emniyet görevlilerinin toplum ve devlet hayatı açısından taşıdıkları önem dikkate alındığında, söz konusu ihlallerin adalet sisteminin rutin işleyişinden kaynaklanan münferit hatalardan ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.” Başkan Cirit, sahte belge ve dijital delil üretilmesi, gizli tanıklık, yasa dışı dinleme ve teknik takip gibi koruma tedbirlerinin hukuki güvenlik ve toplumsal barışın ciddi şekilde zedelendiğini söyledi.

Ne değişir?

Muhalefet, 17/25 Aralık “yolsuzluk ve rüşvet” soruşturmaları nedeniyle 4 eski AKP’li bakan Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’da yargılanmasını istiyor. CHP ve MHP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 4 eski bakanın yargılanmasını koalisyon şartı olarak ortaya sürmüştü. Bilindiği gibi Yüce Divan görevi Anayasa Mahkemesi’nde. Eğer Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in önergesi hayata geçerse Anayasa Mahkemesi devre dışı kalacak ve yetki Yargıtay’a geçecek.