Yargıtay’dan tüketiciye icra müjdesi

Yargıtay’dan tüketiciye icra müjdesi
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile şirketler, 3 bin 300 TL’nin altındaki borçlar için hemen icra takibi başlatamayacak

Şirketlerin ilk olarak tüketici hakem heyetine gitmesini öngören karardan en çok; telekomünikasyon, enerji ve bankacılık sektörleri etkilenecek.

Kararı değerlendiren  Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Av. Hakan Tokbaş; “Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin kanun yararına bozma kararı ile getirdiği bu içtihat, şirketler ile tüketiciler arasındaki bütün alacak-borç ilişkisini yeniden düzenleyecektir. Artık şirketler, 3300 TL’nin altındaki alacakları için doğrudan icra takibi yapamayacak, öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunda kalacaktır” dedi.

Başkan Tokbaş, şunları söyledi; “Bundan sonra şirketler 3300 TL’nin altındaki fatura, kredi ve benzeri alacakları için öncelikle Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurarak alacakları hakkında karar verilmesini isteyecekler, heyetten çıkan kararı icra takibine konu edebileceklerdir. Bu durum ise piyasada tüketicilerden en çok alacaklı olan sektörlerden telekomünikasyon, enerji ve bankacılık sektörlerini doğrudan etkileyecek”.