Rusya petrol parası PYD toprak kazandı

Rusya petrol parası  PYD toprak kazandı
Birleşmiş Milletlerin Suriye kararını almasının ardından kartlar yeniden dağıtıldı

Önümüzdeki aydan itibaren Suriye’de çözümün sağlanacağını ifade eden CHP eski Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Suriye’de bir tek PYD’nin toprak kazandığını söyledi. Ediboğlu, Kürt koridoru olarak tarif edilen ve Kuzey Irak’tan gelecek petrol boru hattının kontrolünü ise Lazkiye’de Rusya’nın sağlayacağını belirterek, “PYD ve Ruslar karlı. PYD toprak kazandı, ticari olarak da, geleceğe yönelik stratejik adım olarak da Ruslar karlı çıktı. Olayı başka konulara çekiyorlar bu nedenle. Esad da kaybetti” diye konuştu. Suriye’de PYD’ye giden toprakların rejimin elinden çıkacağını anlatan Ediboğlu, “Gerisi rejime kalacak. PYD de koridoru Akdeniz’e uzatamaz. Lazkiye bölgesine Rusya üs kuracak. Suriye yönetimi ile birlikte hareket edecekler. PYD ile de anlaşacaklar. Petrol boru hattı Afrin’e kadar gelecek, Rusya’nın kontrolünde Akdeniz’e ulaşacak. Buradan da Rusya payına düşeni alır. Rusya bu işte aslan payını alacak. Bu savaş Rusların yeniden bir emperyalist ülke olduğunu ortaya koydu. Bu savaştan Rusya karlı çıktı.” dedi. 

Herkes istediğini aldı

Mehmet Ali Ediboğlu, dünyada petrol fiyatlarının 36 dolara kadar düştüğüne dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ülkeleri ucuz petrole ihtiyaç duyuyordu. Bunu körfez ülkelerinden ve Barzani petrolünden sağlamaya çalışıyorlardı. Bunu başaramayınca Suudi Arabistan’a baskı yaptılar, borsayı oluşturdular. Rusya’dan 110 dolara aldıkları petrolün fiyatını 36 dolara çektiler. Avrupa hedefine ulaştı, ucuz petrol aldı. Rusya da oradaki kaybını Kuzey Irak’taki petrole ortak olarak aldı. Petrolü ucuza satıyordu. Suriye’den geçecek boru hattına göz yumacaklar, Suriye de, Rusya da bu işten para kazanacak. Barzani petrolüne ortak oldular. Avrupa ve ABD bu boru hattı Akdeniz’e ulaştığı andan itibaren petrol fiyatlarını yükseltirler. Rusya’dan alamayacaklar, Kuzey Irak petrolünü alacaklar, Rusya da bundan pay alacak.” 

İsrail de karlı

Ediboğlu, “Avrupa ucuz petrol alarak kazandı. İsrail ise, Suriye kendi iç karışıklıklarıyla uğraşırken savunma harcaması yapmayarak kazandı. Uluslararası silah tüccarları kazandı. Ben Türkiye de bile silah yetiştirmek için 24 saat çalışan fabrikaları biliyorum. O da yetmedi Ukrayna ve başka ülkelerden ithal ettikleri silahları sattı” şeklinde konuştu. Mehmet Ali Ediboğlu, Suriye’de yaşayan Türkmenlerin ise Lazkiye’ye sığındığını kaydetti. Ediboğlu, şunları söyledi: “Orası güvenli bölge, çatışma yok. Ayrıca Yayladağı’na gelenler de var. Lazkiye Alevi bölgesi deniyor ama 4 milyon Sünni var. Şam, Hama, Humus’tan kaçan insanlar var. Toplam bir buçuk milyon nüfusu vardı 5-6 milyon nüfusu oldu. Lazkiye şu anda en güvenli bölge. Yüzde 75’i Sünni.”

Acımaları yok

Ediboğlu, “Rusların yoğun olarak bombaladığı yerlerde Çeçen savaşçılar, Doğu Türkistan’dan gelenler, Kafkaslardan gelenler var. Zaten rejim güçlerine karşı o bölgede savaşanların yarısı Faslı, Tunuslu, Araplar. Diğer yarısı da Doğu Türkistanlı ya da Çeçen. Rusya yoğun bir şekilde bombalıyor. Bizimkilerin Türkmenler bombalanıyor dedikleri bunlar ve El Nusra militanları” dedi.