Yas durumundan çıkmak (2)

Yastan çıkmanızda size yardımcı olabilecek öneriler:
1) Dostlarınızla Birlikte Olun. Onların size yardımcı olmasına izin verin.
2) Sağlığınıza Dikkat Edin. Yas dönemi sizi uykusuz ve iştahsız bırakır. Keder, üzüntü sizi yıpratabilir. Bu süre uzadıkça fiziksel bünyede erezyonlar ortaya çıkabilir.
3) Önemli Kararları Erteleyin. Evinizi satmak, işinizi değiştirmek, başka şehre yerleşmek gibi kararları bu dönem de vermemeye çalışın. Bu tür kararları daha iyi düşünebilecek duruma gelinceye kadar erteleyin. Bu dönem de verdiğiniz kararlar bazen size uymayabilir. Bu dönem de daha sonra pişman olacağınız kararlar verebilirsiniz.
4) Sabırlı Olun. Zaman her şeyin ilacı olacaktır. Aceleci olmayın, zamana güvenin kendinize ve hayatta kalan, sizinle olan dostlarınıza haksızlık etmeyin.
5) Kaybettiğiniz Kişi İle Olan Anılarınızı Hatırlayacaksınız. Bu durum bazen sizi üzecek, ağlatacak bazen de bu yaşanmış anıları hatırlamak, yeniden yaşamak sizi rahatlatacaktır. Bu gelgitler yas süresince devam edecektir.
6) Hoş Görülü Olun. Çevrenizde ki kişiler ne diyeceklerini bilemeyebilirler. İstemeden veya fark etmeden sizi üzecek hareketler ve konuşmalar yapabilirler. Onlara kızmadan önce böyle bir durumun onlar için de zor olabileceğini düşünün.
7) Zararlı Alışkanlıklardan Kurtulma Yoluna Gidin. Kederli olduğunuz için sigarayı arttırmış olabilirsiniz. Bu konuda gerekiyorsa profesyonel yardım alın. Uykusuz kaldığınız geceler arttı ise veya birkaç saat uyuyabiliyorsanız bu durum fiziksel sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Vücut direncinizi düşürecektir. Uykunuzu normal sınırlara çekmeniz doğru olacaktır. Ağlamanızı durduramıyorsanız psikolojik destek alma zamanı gelmiş diyebiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları