Yasa dışı para getiren ve götürene hükümetten ayar

Yasa dışı para getiren ve götürene hükümetten ayar
Hükümetin Meclis’e getirdiği yeni yasa teklifiyle, mevzuata aykırı olarak yurt dışına para kaçıran ya da para getirenlerle ihracat ve başka yolla elde ettiği dövizi yurda getirmeyenlerin cezaları düşürüldü.

Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde, kambiyo rejimi tartışmalarına yol açan 1'inci ve 5'inci maddeleri metinden çıkarılırken 2'nci maddesinde değişikliğe gidildi. Yasa teklifinden çıkarılan 1'inci madde, Bakanlar Kurulunun kambiyo ile ilgili yetkilerini düzenleyen Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunun 1'inci maddesine yurt içindeki ‘alım satım' işlemlerini de eklerken, 5'inci madde ihbarcılara ödül verilmesini kaldırıyordu. Bu maddeler tekliften çıkarılarak mevcut sisteme dönüldü.

O MADDE DEĞİŞTİ

Usulsüz kambiyo işlemlerine uygulanan cezaların düşürüldüğü ve yetkileri olmadığı halde döviz ticareti yapan kuyumculara 50 bin ila 250 bin lira ceza getirilmesini öngören 2'nci maddesinde yapılan değişiklikle; ithalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemlerini kullanarak muvazaalı işlemde bulunup döviz veya TL'yi yurda getirmeyenlerin de cezası düşürüldü. Buna göre bu kişi veya şirketler yurda getirmedikleri döviz veya TL'nin tamamı yerine sadece yüzde 40'ı oranında ceza ödeyecekler. Bu işlemleri teşebbüs aşamasında kalırsa ceza yüzde 20'ye düşecek. Örneğin ihracatındaki 10 milyon doları getirmesi gerektiği halde getirmeyenler 10 milyon dolarlık ceza yerine 4 milyon dolar ödeyip kurtulacak. Bu durum usulsüz şekilde yurt dışına para çıkaranlar için de geçerli olacak.

Önergeyle şartları uymadığı halde yurt dışından veya yurt içinden dövizle kredi kullanan ve kullandıranlara 50 bin ila 250 bin lira para cezası verilmesini öngören fıkra maddeden çıkarıldı. 2'nci maddenin ilk halinde yer alan; düzenlemelere aykırı olarak yurtdışına para çıkaran ya da yurda para sokanlara verilen ‘rayiç bedel' tutarındaki cezayı ‘rayiç bedelin yüzde 20'sine' düşüren fıkra ise aynen korundu.