Yasak polemiğinde suçlu gazeteci oldu

Yasak polemiğinde suçlu gazeteci oldu
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dün yasak tartışmasının suçlusu olarak Anadolu Ajansı muhabirini gösterdi ve “Komisyonun işine karışamayız” dedi.

Yasak polemiğinde suçlu gazeteci oldu

Haber: Necdet Pekmezci

CHP’li Akif Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Köylü’yü istifaya çağırırken CHP’liler, yasağın kalkması için Ankara’da üst mahkemeye başvurdu. Bu arada HDP komisyondan çekildiğini açıkladı.

TBMM Komisyonu’nda 4 eski bakanın dinlenmesi aşamasında “yayın yasağı” kararı alınması Meclis’i karıştırdı.  Yayın yasağı duyulur duyulmaz ilk tepki önceki gün İstanbul’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu,  yasak başvurusundan Makedonya’da bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i sorumlu tuttu. Yayın yasağı kararını Makedonya’da duyan Çiçek, “kararda dahilim yok” sözleriyle kendini savunurken yaptığı açıklamada da “Benim yaptığım her hangi bir başvuru yok” dedi. Gerçek akşam saatlerinde Soruşturma Komisyonu Başkanı AKP’li Hakkı Köylü’nün “Bunun gizlisi saklısı yok. Başvuruyu biz yaptık. Sorumluluk bize aittir” sözleriyle ortaya çıktı. Bu gelişmeler yaşanrken, Cemil Çiçek dün NTV’de katıldığı programda da bu konuya ilişkin açıklamalarını sürdürdü. Yasağa ilişkin başvuruyu kendisinin yapmadığını belirten Çiçek, “Kesinlikle benim böyle bir başvurum olmadı ve başvuruya hakkım da yetkim de yok” dedi. Anadolu Ajansı’nı da eleştiren Meclis Başkanı, “Haberi Anadolu Ajansı vermiş. Kaynağa güvenmiyorsak o zaman o kaynaktan gelen haberle ilgili biraz daha düşünüp o işleri yapmak gerekir. Anadolu Ajansı’nın da bu tür sakat, yanlış, eksik bilgiye dayalı haber yayınlamasının da eleştiriyorum. Sayın genel müdürü aradım gerekli işlemleri yapmasını söyledim bunlarla ilgili” diye konuştu.  

Özür dilesin
CHP lideri Kılıçdaroğlu da dün Edirne’de yaptığı konuşmada, Cemil Çiçek’e eleştirisini sürdürdü. Kılıçdaroğlu şunları söyledi;  “Bakın dostlarım, 25 Kasım 2014 saat 19.43, Anadolu Ajansı bir haber geçiyor, diyor ki ‘TBMM Başkanlığının yazısı üzerine Ankara mahkemeleri yayın yasağı getirdi’. Ben ertesi gün 11.00’de konuşuyorum. Arkadaşlarıma ‘Düzeltme yapıldı mı’ diyorum, ‘hayır’ diyorlar. Parlamentonun itibarını korumaya çalışıyorum. ‘TBMM yolsuzluk yapanların hamisi olamaz’ diyorum. Meclis başkanından yine tık yok. Bir süre sonra Çiçek itiraz ediyor, ‘Ben böyle bir şey yapmadım’ diye. Saat 16.11 düzeltme yapılıyor. Şimdi ben açıklama yapmasaydım sen düzeltme yapacak mıydın. Yapmayacaktın. Şimdi Cemil Çiçek’e çağrıda bulunuyorum. CHP Genel Başkanı’ndan çıkıp milletin önünde özür dileyeceksin. Parlamentonun itibarını koruyan benim, ayaklar altına alan sensin.”

İç tüzüğe uyulsun
Bu arada, CHP’li vekiller, TBMM İçtüzüğünün Başkanın Görevleri Bölümünün ilgili 6. maddesinin  “Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarını denetlemek; işlerde birikme olması halinde komisyon başkanı ve üyelerini uyarmak ve durumu Genel Kuru’lun bilgisine sunmak” şeklinde olduğunu belirterek Çiçek’in açıklamalarına tepki gösterdi. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı’nın Soruşturma Komisyonu’nun yaptığı işlemlere müdahale edebileceğini belirtti. Genç, “İç tüzüğün Başkanın Görevleri kısmının 6. Maddesi buna izin veriyor. Bu nedenle Çiçek, hukuksuz yapılan işlemlere müdahale etmeli” diye konuştu.