Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz romanı gerçek oldu. Dört çocuğu şaşkına döndü

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz romanı gerçek oldu. Dört çocuğu şaşkına döndü
Mardin'in Derik ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Şemse Yaşar'ın yaşadıkları Aziz Nesin'in romanı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ı hatırlattı. Şemse Yaşar'ın 2 yıl önce tedavi için gittiği hastanede kimliği olmadığı ortaya çıktı.  4 çocuk ve 33 torunu olan Şemse Yaşar'ın oğlu annesine kimlik verilmesi için başvuruda bulunduklarını, işlemlerin devam ettiğini söyledi.

Mardin''in Derik ilçesinde yaşayan Şemse Yaşar, doğduğundan bu yana nüfus cüzdanı olmadan yaşadı. Şemse Yaşar''ın hikayesi, Aziz Nesin''in romanı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ı hatırlattı.

85 yıldır hiç hastaneye de gitmeyen Şemse Yaşar''ın çocukları, annelerinin kimliksiz olduğunu, 2 yıl önce hastanede öğrendi. 67 yıl önce Ali Dursun ile 3''üncü eşi olarak dini nikah ile evlenen Şemse Yaşar, 3''ü erkek, 4 çocuk annesi. Bu çocukların 2''si bir amcanın nüfusuna, diğer 2''si de başka amcanın nüfusuna kaydedildi. Baba Ali Dursun ise, 38 yıl önce yaşamını yitirdi. Şemse Yaşarın büyük oğlu Veysi Dursun, annesinin hiç kimlik sahibi olmadığını hastanede öğrendiklerini ifade etti.  

ÇOCUKLARI DA BİLMİYORDU

Annesinin kimliği için başvuruda bulunduklarını ve yazışmaların sürdüğünü söyleyen Veysi Dursun, bu durum karşısında şaşkına döndüklerini ifade etti. 63 yaşında olduğu söyleyen Veysi dursun, "Annem 87 yaşında. Şu ana kadar kimliği hiç olmamış. Biz 3 erkek ve 1 kız olmak üzere, 4 kardeşiz. Babam bizi, 2 amcamın nüfusuna kaydetmiş. Biz de yetişkin olana kadar bunu bilmiyorduk. Annemin 33 torunu var. Babam 38 yıl önce vefat etti. Annemizin kimliksiz olduğunu da bilmiyorduk. Annemi 2 yıl önce hastaneye götürdüm. Ancak muayene için gittiğimiz hastanede, annemin kimliğinin olmadığını öğrendik. Bir şekilde muayene oldu ama ilaçları almakta zorlanıyoruz. Annemin bir nüfus cüzdanına sahip olması için uğraşıyoruz. Yetkililerden bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyorum" diye konuştu.

Yalnızca Kürtçe konuşabilen Şemse Yaşar, durumunu 22 yaşındaki torunu Bedriye Dursun''un tercümesiyle anlattı. Bedriye Dursun, "Ninem kimliğinin olmadığını öğrendik. Ninem, kimliğinin çıkmasını istiyor. Son 2 yıla kadar hiç hastaneye gitmedi. Ancak şimdi kendisinde çeşitli hastalıklar çıktı. Gözlerinde katarakt var. İyi göremiyor. Bu nedenle bize ihtiyaç duyuyor. Kimliğinin olmasını ve hastanede tedavisinin yapımasını istiyor. Kendisine nüfus cüzdanı çıkarmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ

Ölü olmadığını ispatlamak için büyük çabalar gösteren bir adamın güldürüsü. Yaşar yaşamaz nüfus kağıdı alacağı zaman ölüdür , askere gideceği zaman sağdır, tezkere alırken ölüdür , babasından kalan vergi borçlarını öderken sağdır ve mirasını alacakken ise de ölüdür.

Aziz Nesin, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ı önce radyo oyunu olarak yazdı. Kazandığı büyük başarı üstüne sahne oyunu haline getirdi. Israrlar üzerine senaryosunu yazdı; çoğu tiyatrocudan olduğu gibi, bu kez de filmciden telif hakkını alamadı. Bir haftalık gazetede çizgi romanı yayımlandı. Ardından televizyon senaryosunu yazdı. Okurların isteği, çevrenin baskısı artınca sonunda Yaşar Yaşamaz, roman olarak raflardaki yerini aldı.

 

İlgili Haberler