"Yaşları 11-12 olan çok sayıda çocuk..."

"Yaşları 11-12 olan çok sayıda çocuk..."
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, son dönemde çocukların içine düştüğü uyuşturucu batağıyla ilgili açıklama yaptı.

Şallı açıklamasında, son dönemde çocukların “çakmak gazı” kokladığını belirterek yetkilileri ve aileleri uyardı.

YASAL KISITLAMA YOK

Turan Şallı yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele konusunda sürekli ciddi çalışmalar yürütülmesine rağmen, son yıllarda çok farklı uyuşturucu çeşitlerine rastlanılmaktadır. Özellikle gençler arasında hızla yayılan ve yaşı küçük çocuklarında bu bataklığın içine düştüğü bilinmektedir. Diğer uyuşturucu çeşitlerine göre daha kolay ulaşılabilen çakmak gazı bunlardan biridir.

Piyasada farklı markalarda bulunan çakmak gazı tüpünün en düşük fiyatı 5-6 lira civarında olması, yasal bir kısıtlama getirilmemesi bu maddeye çabuk sahip olmalarını sağlamaktadır.”

“YAŞLARI 11-12 OLAN ÇOK SAYIDA ÇOCUK…”

Açıklamasında “Çakmak gazı koklama alışkanlığı genel olarak sosyo-kültürel etkenlerin yanında ve anne- baba ilgisizliğinden kaynaklanmaktadır” diyen Şallı şunları kaydetti:

“Sosyo-kültürel etkilerin bir parçası olan Romanlar kendini daha baskın hissettirir. Sosyo-kültürün bir parçası olan Roman çocuklar da bu tehlikenin içindedir. Çakmak gazı koklama alışkanlığı son zamanlarda Edirne’de de görülmeye başlanmıştır. Yaşları 11-12 olan çok sayıda çocuk bu alışkanlıklarını gerçekleştirmek için mahallenin görülmeyen yerleri olmasının yanında akşamları geç saatlerde bazı okulların bahçelerinde gaz koklamaya devam etmektedir. Yaşanan bu gelişmeler güvenlik ve eğitim sorunu olarak karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Roman çocukların eğitimdeki başarısızlığı daha da artacaktır. Okula düzenli gitmeme, ders çalışmama, okul sosyal etkinliklerine katılmama daha belirginlik taşıyacaktır. Güvenlik açısından bakıldığında uyuşturucun etkileri güvenli eğitimin önünde engel teşkil edecektir. Öğretmenler, öğrenciler daha korunmasız hale gelebilirler.”

“ÇOCUKLARIMIZ SONBAHAR YAPRAKLARI GİBİ YOLLARDA DÖKÜLMESİN”

Konuyla ilgili yetkililerle görüşme yaptıklarını da kaydeden Turan Şallı şöyle açıklamasına şöyle devam etti:

“Konu hakkındaki düşüncelerimizi ve sıkıntılarımızı Edirne Valiliği Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğüne aktardık. Kendilerinin de buna ilişkin çok ciddi çalışmaları olduğunu öğrendik. Emniyetin yasal olarak üzerine düşeni yaptığından şüphemiz yoktur. Sorunun aşılmasında; uyuşturucu ile mücadele sadece emniyetin işi olmadığı anne ve babalarında ciddi sorumluluğu olduğunu, çocuklarını iyi takip etmeleri gerekir. Ülkemizin sağlıklı nesillere ihtiyacı vardır. Çocuklarımızın üzerine gaz kokusu sinmesin, kitap kokusu sinsin. Sorun üreten gençlik değil, gelecek vaat eden nesillerin olması en büyük hedefimiz olmalıdır. Maalesef bunları son zamanlarda görmek zorlaştı.

Özellikle okul bahçeleri çocuklarımız için uyuşturucu kullanma alanları değil, eğitim alanları olarak kalmasını istiyoruz. Hiçbir çocuğumuz uyuşturucudan ölmesin, gece gaz koklayan çocuklarımız sonbahar yaprakları gibi yollarda dökülmesin!”