YAŞ’ta yeni komuta kademesi belirleniyor

YAŞ’ta yeni komuta kademesi belirleniyor
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı

Yeni komuta kademesi belirleniyor

Yarın sona erecek toplantılar sonucu Org. Necdet Özel’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

Davutoğlu başkanlığında başlayan YAŞ toplantısında Orgeneral Özel’in emekliliğine karar verilmesi, yerine de Akar’ın getirilmesi bekleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün başlayan ve yarın sona erecek olan kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emekliliğine karar verilmesi, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesi bekleniyor. YAŞ toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personel ve TSK’yı ilgilendiren diğer konular da görüşülecek. Başbakan Davutoğlu, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından karşılandı. YAŞ’ın ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 11.15’te başladı. Yarın sona ermesi beklenen toplantıya Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile YAŞ üyesi diğer üst düzey komutanlar katıldı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın sekretarya görevini yürüteceği toplantıda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in emekliliğine karar verilmesi, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesi bekleniyor. Toplantıda görev süresi dolan Özel’in yanı sıra 44. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atay da emekliye ayrılacak. Genelkurmay Başkanlığı’na gelebilmek için kuvvet komutanlığı yapmış olma zorunluluğu bulunduğundan Kara Kuvvetleri Komutanız Orgeneral Akar, bu pozisyon için tek alternatif olarak dikkati çekiyor. Büyük bir olasılıkla Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Akar, 2019’a kadar TSK’nın bir numarası olarak görevini sürdürecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise üç alternatif bulunuyor. Orgeneral Mendi, Orgeneral Çolak ve Orgeneral Güler’in bu pozisyona getirilebileceği konuşuluyor. Üç isim arasında en kıdemli olan Mendi’nin ya da Çolak’ın bu pozisyona getirilmesinin daha yüksek olasılık olduğu ifade ediliyor.

Kanuni değişiklik

Oramiral Bostanoğlu’nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev süresinin TSK bünyesinde başka oramiral olmadığı için bir yıl uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün de görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Öztürk’ün görev süresi uzatılmaz ve emekliliğe sevkedilirse Orgeneral Ünal, kuvvet komutanı olarak atanacak. Ayrıca, 3 yılını dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklik çerçevesinde TSK bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek. “Kor”, “tüm” ve “tuğ” rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyası bir üst rütbeye terfi için masada olacak. 300’e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ’tan çıkacak kararı bekleyecek.

Kritik kararlar

Toplantıda en kritik kararlar Suriye ve Irak sınırı boyunca PKK ve IŞİD’e karşı mücadele eden personelin konumu hakkında verilecek. Sınırdaki tugay ve tümen komutanlıklarına yapılacak atamalara ayrı bir önem verileceği öğrenilirken, 2. Ordu Komutanlığı bünyesinde doğrudan örgütlerle mücadele eden birlikleri yönetecek isimlerin seçiminde azami gayret gösterileceği belirtiliyor. PKK ve IŞİD’le mücadele eden birliklere komuta eden Tunceli merkezli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Şırnak’taki 6. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürsel Yüz, Lice’deki 2. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfaz Özsert, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Tatvan’daki 10. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Şırnak’taki 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu, Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, tümgeneralliğe terfi sırasında bulunan isimler olarak dikkati çekiyor.

 

Anıtkabir’i ziyaret

YAŞ üyeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu, Anıtkabir’e gelişinde, Aslanlı Yol’un başında komutanlar tarafından karşılandı. Daha sonra YAŞ üyeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında, üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenkle Aslanlı Yol’dan yürüdü. Davutoğlu’nun, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu .Davutoğlu başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Başbakan Davutoğlu burada Anıtkabir özel defterini imzaladı. Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Anıtkabir Komutanlığı makamına geçti. Toplantının öğleden önceki oturumundan sonra YAŞ üyeleri, Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Külliyesi’nde verdiği öğle yemeğine katıldı.