Kahve, 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Kahve, 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü
Geçen hafta, 1,6315 dolarla Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi gören kahve, yatırımcısına yüzde 7,8 kazandırdı. Söz konusu rakam emtia piyasasında altını da geride bıraktı.

Yatırımcısına altından daha fazla kazandırdı. 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü

AA’nın haberine göre, Emtia piyasasında geçen hafta genel anlamda pozitif bir seyir izlenirken, özellikle küresel ekonomiye ilişkin iyimser beklentiler emtia yatırımcısını sevindirdi.

Kahve, geçen hafta emtia piyasasında çıktı. 1,6315 dolarla Kasım 2016''dan bu yana en yüksek seviyeyi gören kahve, geçen hafta yatırımcısına yüzde 7,8 ile en fazla kazandıranlar arasında yer aldı.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya''da, devam eden kuraklık endişeleri kahve fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Ülkede yağışların düşük olmasıyla arza yönelik endişeler kahveyi etkilerken, arz sıkıntıları nedeniyle kahve ihracatında da gecikmeler yaşanıyor.

Analistler, Kolombiya''daki hükümet karşıtı protestoların ürünlerin teslimat sürecine zarar verdiğini, bu durumun kahveye de yansıdığını ifade etti.

ALTININ ONS FİYATINDA YÜZDE 1,1 KAZANÇ

Emtia piyasasında geçen hafta nikel fiyatları yüzde 4,9, bakır yüzde 2,5 ve Brent petrol yüzde 3,4 yükseliş kaydetti.

Artan risk algısıyla yükseliş eğilimini üst üste 4. haftaya taşıyan ve 1.912,76 dolarla 8 Ocak 2021''den bu yana en yüksek seviyeyi gören altının ons fiyatı da geçen haftayı yüzde 1,1 kazançla tamamladı.

Analistler, küresel ekonominin toparlanacağına ilişkin umutlar ve dünya genelinde endüstri, sanayi aktivitelerinin tekrar canlanmasıyla ham maddelere olan talebin artacağına dair öngörülerin emtia fiyatlarını olumlu etkilediğini ifade etti.

ŞEKERDEN YÜZDE 4,2 KAZANÇ

Tarım emtialarında geçen hafta kahvenin ardından şeker ön plana çıktı. Şeker, geçen hafta yatırımcısına yüzde 4,2 kazandırdı.

Geçen hafta buğday yüzde 1,6 ve mısır yüzde 0,6 değer kaybederken, pamuk yüzde 0,1 artış kaydetti.