Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreni başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Akar da törene katılıyor.

Sarıyer Garipçe'de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle geldi. Vatandaşların sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış öncesinde köprüye adı verilen Yavuz Sultan Selim Han'ın türbesini ziyaret etti ve tören alanına helikopterle geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılıdı.

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim okunmasıyla devam etti.

Açılış töreninde kürsüye ilk olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geldi. Ardından Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı.

İşte Yıldırım ve Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları:

BAŞBAKAN YILDIRIM: "İSTANBUL İÇİN BÜYÜK GÜN"

İstanbul'da tarihi gün... Yavuz Sultan Selim Köprüsü için açılış töreni düzenleniyor. Toplam maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan köprünün resmi açılış törenine çok sayıda devlet başkanı katılıyor.Başbakan Binali Yıldırım "Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek" dedi.

59 metre eniyle dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2164 metre uzunluğunda...

Üçüncü köprünün temel atma töreni 29 Mayıs 2013'te yapılmıştı.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dalgalandığı yerde ne korku ne keder gölgende bana da bir yer ver, sabah olmasın, gün doğmasın ne çıkar. Türkiye’ye ay yıldızın ışığı yeter. Sayın Cumhurbaşkanım, saygıdeğer hanımefendi, dost ve kardeş ülkelerden gelen hükümet başkanları, devlet başkanları, başbakanlar ve sevgili misafirler. 11. Cumhurbaşkanımız ve önceki dönem başbakanımız, sevgili İstanbullular; hoş geldiniz. Bugün İstanbul için büyük bir gün. 

Demokrasimizin yaşaması için hayatını seve seve veren şehitlerimizin ruhu şad olsun. Gazilerimize Allah uzun ömürler versin. Bölücü terör örgütünün ülkemize yaptığı kalleş ve hain saldırılara göğsünü siper ederek canını seve seve veren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun. Sevgili İstanbullular, 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü ile Fatih Sultan Köprüsü’ne ilave olarak İstanbul’a yeni bir gerdanlık takıyoruz.

İşte bugün, sevgili İstanbullular Alparslan’ın ordularının, Gazi Mustafa Kemal’in ordularının, günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı’nın operasyonunu yürüttüğü gündür. 

İstanbul bir köprü şehridir, köprüler şehridir. İstanbul doğu ile batının köprüsüdür. Kıtaları, medeniyetleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonu da bir özetidir aynı zamanda. Yavuz Sultan Selim köprüsü, sadece bir köprü değil, bir sanat esedi, bir mühendislik harikasıdır. Üzerinden demir yolu geçen en uzun köprüdür. Marmaray gibi türevleri yapmak da size yakışır, sizin evlatlarınıza yakışır, Tayyip Erdoğan’ın arkadaşlarına yakışır. 29 Mayıs 2013’te bu köprünün temelini attık. Abdullah Gül Bey ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu zaman dedik ki “Bu köprü 3 yıl bitecek” dedik. Bir gazetede “Köprüden geriye 2 sütun kaldı” dediler. Bugün gelip Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü görsünler. Biz sizinle gurur duyuyoruz. O büyük padişah ne diyor biliyor musunuz? “Cesaret, insanı zafere; kararsızlık tehlikeye; korkaklıksa ölüme götürür” Biz korksaydık, bu aziz millet korksaydı 15 Temmuz gecesi bir daha aydınlanmayacaktı. Ama Recep Tayyip Erdoğan, “İnin meydanlara” dedi. 79 milyon indi meydanlara, Türkiye’nin geleceğini aydınlattınız.

BAŞBAKAN YILDIRIM: "EN AZ 3 AY DÜŞÜNDÜK"

En az 3 ay düşündük. Güzergahları beraber inceledik. Oradan mı, buradan mı, güneyden mi kuzeyden mi. 4 tane güzergah inceledik. En doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde Karadeniz’in girişinde bu tarihi eseri bu mühendislik harikasını İstanbul’a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu köprü sadece İstanbul’a hizmet etmiyor, bu köprü Uzakdoğu’dan Çin’den yola çıkıp Londra’ya kadar giden tarihi ipek yolundaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. İnsanlığı birbirine bağlayan en güzel eserlerin başında geliyor. Yavuz Sultan Selim köprüsü yarın hizmete girecek. Özelliği şu, şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR’lar yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi, Yavuz diyecek. İstanbul’un trafiği biraz daha rahatlayacak. Geçince hemen önlerine Osman Gazi çıkacak, oradan Körfez’i geçecekler, ver elini Bursa, ver elini İzmir. Medeniyet dedik yollara düştük, 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’ye 18 bin km üzerinde bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin milletimizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürdük. Hava yolunu halkın yolu yaptık. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: "BU ÜLKEYİ DARBECİLERE TESLİM ETMEYECEĞİZ"

Neden yaptık? Çünkü biz ülkemizi, milletimizi seviyoruz. Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşünü çekemeyenler var ama varsın olsun. Onların oyunları planları varsa hakkın da halkın da bir planı var. Evellah, sizler oldukça sizlerin desteği oldukça bizlere karadan, havadan, denizden ölüm yok. Bugün, İstanbul’un çok önemli bir eserini tekrar hayata geçiriyoruz, işimiz bitmiyor. Daha çok işimiz var, biliyorsunuz Sultan Fatih Mehmet, gemileri karadan denize indirdi. Onun torunları Recep Tayyip Erdoğan’ın arkadaşları da trenleri denizin altından geçirdi. Arabaları da denizin altından geçiriyor. Kıskanıyorlar, çekemiyorlar, varsın kıskansınlar. Biz vatandaşlarımızın geleceği için ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için canımızla kanımızla mücadelemize devam ediyoruz. Bu ülkeyi ne bölücülere ne darbecilere asla teslim etmeyeceğiz. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BU YOLDAN DÖNMEK YOK"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TSK'daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimiyle ilgili olarak, "Devlet içinde devlet hevesinde olanlar, pılısını pırtısını toplayıp gidiyorlar" dedi.

Erdoğan, başbakanlığı döneminde açıkladığı 'çılgın projeler' arasında yer alan Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili olarak "İnşallah yakın zamanda Kanal İstanbul'un hazırlıklarını da bitiyoruz" ifadesini kullandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

İstanbul’umuza, ülkemize, milletimize Avrupa ve Asya kıtalarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Proje hazırlanmasından inşasına kadar emeği geçen bakanlarımızı, bürokratlarımızı, mühendislerimizi, işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabii ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik, sayın Gül ile birlikte çalıştık. Başbakandım ve o zaman Ulaştırma Bakanı da bugün Başbakan Yıldırım’dı. Büyük bir coşku ile attık, dalga geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu ama biz dedik ki “Bu yoldan dönmek yok, yapacağız” dedik işte Halep oradaysa arşın burada. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "SİZ TANKLARIN ÖNÜNDE DURDUNUZ"

Allah’a hamdolsun yaptık. Şimdi, açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin, F16’ların önünde duran bir milletsiniz. Birinci köprü şimdi ne oldu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Selim köprüsünü açıyoruz. Boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var değil mi? 20 Aralık’ta da Avrasya tünelinin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "KITALARI BİRLEŞTİRİYORUZ"

Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bu günümüzü bizlerle paylaşan  Bahreyn Kralı, Makedonya Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’na, dost ve kardeş ülkelerin başbakan yardımcılarına, kıymetli temsilcilerine şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Biz gerçek dostlarımızı kara günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz. Kıymetli misafirler, değerli kardeşlerim, açılışını yaptığımız köprü ile 3. defe Avrupa’dayız, kıtaları birleştiyoruz. Bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem raylı sistemi sağlıyor olması açısından dünyada öncü bir köprü böyle bir özelliğe sahip. İşte şu anda iftiharla gördüğümüz seyrettiğimiz bu köprü, inşallah dünyada birçok şeye öncü olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BU OYUNU BOZACAĞIZ"

Elinde silah, tank, top, bakıyorsunuz 12-13-14 yaşındaki yavruların vücutlarına bomba bağlayıp canlı bomba olarak bunları kullanıyorlar. Böyle bir şey yok. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler ama bu oyunu da bozacağız. 

Kimi zaman Alevi Sünni fitnesi, kimi zaman Türk Kürt fitnesi, sağcı solcu, ilerici gerici fitnesi yapılmıştır. Kardeşi kardeşe düşman ettiler. Bizi birbirimize vurdurdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, dağlanan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz tekrarlanan bu oyunun bozulması olmuştur. Ne yüce, ne güçlü bir milletsiniz ya. Bu milletle övünmeyeceğiz de kimle övüneceğiz ya. Ruhunu ve bedenini Pensilvanya’daki şarlatana teslim etmiş küçük bir kesim dışında milletimiz tüm kesimleriyle, tüm farklılıklarıyla istikbalinin ve istiklalinin yanında yer almıştır.

Bir tarafta, ruhunu, aklını, bedenini Pensilvanya’daki şarlatana teslim edenler bir tarafta Allah’a teslim edenler. Bu girişim başarılı olsa da,  olmasa da Türkiye Cumhuriyeti’nin ciddi bir zafiyete düşeceğini sanıyorlardı. Olmadı, DAİŞ ve PKK’yı devreye sokarak gerçek yüzlerini gösterdiler.

***

AÇILIŞTA ÇOK SAYIDA DÜNYA LİDERİ VAR

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılış törenine Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılıyor.

Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağlıyor.

Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.

Rekor bir sürede yapımı tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacak.

Açılış öncesinde keskin nişancılar da köprünün civarında mevzi aldı.

Jandarma helikopteri de civarda devriye gezdi.