Yayın yasağı daraltılmalı

Bazen öyle günler yaşıyoruz ki, Kayahan'ın şarkısı "Hep Karanlık" dudaklarımızdan düşmüyor. İçimizden bangır bangır bağırmak geliyor; "Yeter artık!". Adana-Aladağ'daki yurt yangını içimizi de yaktı. Sonuçta 11 kız öğrenci ve bir eğitmen can verdi. 22 de yaralımız var. Büyüğü-küçüğü iki Belediye Başkanı ve itfaiye yetkilileri facianın nedenlerini tek tek sıraladılar. Çatının yanlış malzeme kullanımından çöktüğüne, yangın merdiveninin kilitli olduğuna kadar anlattılar. Tüm Türkiye bunları ekranlardan tekrar tekrar izledi. Saatler sonra yayın yasağı getirildi. Burada bir yanlışlık var. Sadece dramatik görüntü ve fotoğrafları engellemek yetmez miydi?

Kimse kusura bakmasın ama mahkeme-RTÜK bağlamındaki bu tip yasaklamaların yanlış olduğu kanısındayım. Buna yol açan başvurularda engellemenin sınırlı olması gerektiğine inanmaktayız. Milli güvenlik ve terörle mücadele ile eskilerin "vakayı adiye" -normal adli olaylar- aynı potada değerlendirilmemeli.

...

Bir başka felaket duyumunu İstanbul'dan aldık. Dizi ve filmlerimizin önemli karakteri Erdal Tosun'u kaybettik. 53 yaşındaydı. Dikkatsizlik ve yağış, "Eyvah Necdet" 3. Tosun'u da aramızdan aldı. Hatırlayın, kardeşi Gürdal Tosun'u. Bir Demet Tiyatro'nun "Tombalak'ı kalp krizini daha 33 yaşında yaşayıp veda etmişti. Babaları Necdet Tosun'un vefatı çocuklarından çok önceydi. O da kalp rahatsızlığı sonucu ebediyete intikal etmişti. Hâlâ filmlerini sıkça Türk Sineması kuşaklarında izliyoruz. Tosun'lara rahmet dileyelim. Unutulmaları mümkün değil. En güzel yanları, gülümseyerek anılacak olmaları.

...

Aslında kötü haberlerin ilki Okyanus ötesinden geldi. Chapecoense takımını taşıyan uçak Kolombiya'da çakıldı. Güney Amerika'nın 2 numaralı kupası için oynamaya gidiyorlardı. Brezilya ekibi 1949'da İtalya'nın Torino takımının akıbetini yaşadı. İşin içinde futbol olunca olayın yansıması ve gelişmeleri uzun süre devam edecektir.

Diriliş'çiler cevaplandırsın

Üçler Uğurlu'nun yolladığı mesaja cevabı muhataplarından bekliyoruz:

"Yıllarca zor şartlarda ve kısıtlı imkanlarla çekilen Yeşilçam yapımı tarihi filmlerde sahne ve kıyafetlerle hep dalga geçildi -ufukta uçak göründü- veya -Sadrazam Çandarlı'nın kolunda saat vardı- şeklinde. Diriliş-Ertuğrul dizisinde otağda yenilen yemekten sonra Ozan, bir Köroğlu Koçaklaması söyledi. Yani 13. yüzyılda yaşayan Ertuğrul, 16. yüzyılda yaşayan Köroğlu türküsüyle eğlendi. Bu kadar büyük bütçeyle çekilen ve ödüllere lâyık görülen bir dizide bu ne aymazlık? Üstelik siz de dahil herkesin gözünden kaçabiliyor."

Okuduğunuz gibi Uğurlu, bana da fırça atmayı unutmuyor.

a2 kötü başladı

Futbolseverler şanslı. 3 gün süreyle kupa maçlarını izlemek onlar için sevindirici. Üstelik eski Şehzadebaşı sinemaları gibi non-stop maç. Ancak yayının yeni kanal a2'ye gönderilenleri çok kötü. aSpor'un cam gibi HD yayını bu ekranda yok. Süratle teknik çözüm bulunmalı. Sorun halledilene kadar da a2'den maç yayınlanmamalı. Maçlar dışındaki görüntülere laf yok. Gayet güzel.

Bir kaç mesaj

* CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Kapalıçarşı esnafının meseleleriyle ilgili verdiği soru önergesini yolladı. Ekinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin cevabı da var. Okuduklarımdan çıkardığım sonuç; Durum Mısırçarşısı'ndan farksız. İktidar, anlaşılan böylesi önemli uyarıları kulak arkasına atıyor.

* A. İhsan'a; sana geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ben bunca badire ve ameliyattan sonra hâlâ ayaktaysam ona da bir şey olmayacağına inanıyorum.

* Mehmet Kemal Toprak, Beşiktaş'ın Benfica karşısında eşitliği yakalayışına "Destansı geri dönüş" diyor. Haklı da. Şenol Güneş'in gerçek notunu ise Cumartesi gecesi verebileceğiz. Coşkun Telciler'in Fatih Terim-Milli Takım-Galatasaray Üçgeni varsayımını bekleyip göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları