YAZIKLAR OLSUN

YAZIKLAR OLSUN
YAZIKLAR OLSUN

AZERBAYCAN bayraklarının üzerinde WC bay-bayan yazılı kutuya atıldığına ilişkin iddiaları cevaplayan Vali Şahabettin Harput, 

PKK bayrağı muamelesi yapmak utanç verici bir tutumdur!

Bursa’nın skandal valisi
Türkiye-Ermenistan maçında maçtan çok Bursa Valisi Şahabettin Harput konuşuldu. Önce bayrak yasaklayan sonra geri adım atan Vali, aynı gün içinde yaptığı açıklamalarla kendi kendini yalanladı

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Bursa Valisi Şahabettin Harput’un, Türkiye-Ermenistan milli maçında stada Azerbaycan bayrağının sokulmayacağını açıklamasıyla başlayan süreçte yaşanan skandalların ardı arkası arkası kesilmiyor. Kamuoyunun tepkisi üzerine çark eden, ancak iktidarın baskısıyla yasağı uygulatan, bu kez de bir grubun planörle bayrakla stada inmeyi planladığını bildiren Vali Harput, yine sözlerini düzeltme ihtiyacı hissetti: “Eylem model bir uçakla gerçekleştirilecekti.” Vali Harput’un birbiriyle çelişen bu açıklamaları şaşkınlık yarattı.

Önce izin yok dedi
Skandal süreç şöyle gelişti: Bursa Valisi Şahabattin Harput 9 Ekim 2009 tarihinde devletin resmi ajansı AA’ya yaptığı açıklamada, Türk bayrağı ve bayrağı temsil eden kırmızı-beyaz renkleri taşıyan atkı ve kaşkol benzeri kıyafetler dışında, hiçbir afiş, döviz ve pankartı stada sokmayacaklarını belirterek, “Azerbaycan bayrağı veya başka türlü flama ve sloganlarla buraya gelip, maç seyretmeye müsamaha göstermeyeceğiz ve müsaade etmeyeceğiz. Bunun böyle bilinmesi lazım” dedi.

Sonra engelledi
Olayın yargıya taşınması ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atan Bursa Valisi Şahabettin Harput, bu defa açıklamasının yanlış değerlendirildiğini savundu. Harput, şunları kaydetti: “İyi niyetli, mütevazı olarak kendiliğinden yanında KKTC, Azerbaycan bayrağı taşıyanlara, -zaten Türk bayrağı olacaktır- taşkınlık ve sloganlarla böyle bir siyasi şeye çekmediği sürece herhangi bir engel olunmayacaktır.”  Vali Harput, bu açıklamayı yaptı ama, Ermenistan faktörünü hiç hesaba katmadı. FİFA’ya başvuran Ermenistan Futbol Federasyonu, Azerbaycan bayraklarını kast ederek, maçta yabancı ülke bayraklarının açılmasının engellenmesini talep etti.

Şok talimat

Başvuruyu dikkate alan FİFA, “Azerbaycan bayraklarıyla yapılacak eylemin durdurulmaması halinde maçı iptal edileceği” tehdidini savurdu. Bu aşamada devreye giren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Valisi Şahabettin Harput’a gereğinin yapılması talimatını verdi. Böylece maçta Azerbaycan bayrağının açılması devlet eliyle engellendi.

Önce planör dedi
Sürecin bu şekilde noktalandığı tahmin edilirken, Bursa Valisi Şahabettin Harput yine sahneye çıktı. Vali Harput’un, 4 kişinin maç sırasında planörle Azerbaycan bayrağı ile stada inmeyi planladıklarını, ardından eylemin planörle değil, model uçakla yapılacağını açıklaması gündeme damgasını vurdu. Bursa polisi, maçın oynandığı Atatürk Stadı’nda Azerbaycan bayrağı açılmasını son anda önlediği ortaya çıktı  Olayla ilgili kendilerine “Genç Atsızlar” adını veren 4 kişi yakalandı.

Sonra uçak oldu
Bursa Valisi Şehabettin Harput eylemin planörle yapılacağını, 4 kişinin maç sırasında Azerbaycan bayrağı ile stada inmeyi planladıklarını söyledi. Vali Harput, daha sonra yaptığı açıklamada da sözlerini düzeltmek zorunda kaldı. Harput, eylemin planörle değil, model uçakla yapılacağını belirtti. Stadyumun üzerinde planörle Azerbaycan bayrağı uçuracak iddiasıyla 4 kişinin gözaltına alındığını  açıklamasının ardından ’planör değil, maket uçak’şeklinde düzeltilmesi konusunda ise Harput, “Yanlış bilgilerle. Arkadaşlar planör ile maket uçağı karıştırmış” dedi.

Ermenistan-Türkiye maçı öncesi ve sonrasında kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili sorularımızı cevaplayan Bursa Valisi Şahabettin Harput, kendini savundu.  “Azerbaycan bayrağına karşı özel bir yasak getirmediğimizi açıkladık” iddiasında bulunan Harput  “İstismar edilmesine izin verilmeyecek” cümlesini de kullandığını ifade etti.

‘Katiyyen sözkonusu değil’
Harput, “Ancak maç saatinden bir kaç saat önce FİFA kararı geldi. Futbol Federasyonu da ısrarla bu kararın uygulanmasını istedi. Aksi halde maçın iptal olabileceğini söylediler. Biz de gerekli önlemleri aldık. Zaten fazla bayrak gelmemiş. 250 civarında bayrak giriş kapısının yanına konulan kutuda toplanmış” açıklamasında bulundu.  Maç öncesinde Azerbaycan bayraklarına saygısızlık yapıldığını, bayrakların üzerinde bay-bayan WC yazılı kutulara toplandığını söylememiz üzerine Harput, “Bana da öyle bir bilgi geldi. Arkadaşlara sordum, ’böyle bir şey yok’dediler. Böyle bir şeye müsaade de, müsamaha da edilemez. Bana gelen yazılı raporda katiyyen böyle bir şey söz konusu değil” yanıtını verdi.

Bize yapılan PKK’ya yapılmadı
Türkiye’nin Bursa’da Ermenistan arasında oynanan milli maçta stada Azeri bayraklarının alınmamasına Azerbaycanlı siyasilerden büyük tepki geldi. Azerbaycan Demokratik Partisi Genel Başkanı Serdar Celaloğlu, “Azerbaycan Birleşmiş Milletler üyesi bir ülkedir. Herkes bayrağına saygı göstermelidir. Kimse bu bayrağı yasaklayamaz. Türkiye Azerbaycan bayrağına PKK bayrağı gibi muamele ederek utanç verici bir tutum sergilemiştir” dedi.

Avrupa’nın talebi

Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi genel başkanı Araz Alizade de, Türkiye’nin bu tür adımları AB üyeliği için yaptığını söyledi. Alizade, “Avrupa ülkeleri talep ediyor ve Ankara da yerine getiriyor” diye konuştu. Azeri APA ajansının haberine göre, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Araz Azimov da, Bursa’da yapılan maç sırasında Azerbaycan bayrağına yapılan “saygısızlıktan” rahatsızlık duyduklarını dile getirmişti.